22 Eylül 2006 Cuma

Ay Çöreği




Posted by Picasa
Ay Çöreği, Eşimin en sevdiği yiyeceklerden biridir.Bende uzun zamandır yapmak istiyorum ama açıkçası pastanelerdeki lezzeti yakalayamamaktan korkuyordum. Buzlukta önceden bunun için planlayıp koymuş olduğum bir kek vardı.Bunun üzerine daha fazla düşünmeyip elimde olan bir tarifi uygulamak istedim.İyiki de öyle yapmışım; sonuç aslına o kadar yakın oldu ki blogumda yayınlamaya karar verdim.
Malzemeler:
Hamur için:
  • Yarım paket yaş maya
  • 1 çay bardağı pudra şekeri
  • 1,5 çay bardağı süt
  • 2 tane yumurta-oda sıcaklığında (1 tanesi hamur için, 1 tanesi üzeri için)
  • 100 gr. margarin-oda sıcaklığında (Becel kullandım)
  • Aldığı kadar un
    Harcı için:
  • yarım kalıp kek (veya sadece ceviz ve kuş üzümünden yapabilirsiniz)
  • 1 tatlı kaşığı tarçın
  • 1 çay kaşığı yenibahar
  • 2 tatlı kaşığı kakao
  • 2 yemek kaşığı süt
    Yapılışı:
  • Sütü bir cezve veya kaba alıp ocak üzerinde ısıtalım.Ilık olduğunda içine mayayı ekleyelim ve eritelim. Margarin ve şekeri bir kapta karıştıralım.Sonra sırasıyla mayayı, yumurtayı ve unu ekleyelim.(Hamur yumuşak ve kolay yoğurulan, ele yapışmayan bir kıvamda olmalıdır.)Hamurun üzerini bir bez ile kapatıp eğer vaktiniz var ise 1-2 saat bekletelim.
  • Ayrı bir tarafta eğer kek ile yapacaksanız; keki rondodan geçirelim.İçine tarçın, yenibahar, kakao ve sütü ekleyelim.(Arzu ederseniz başka malzemelerden de harç hazırlayabilirsiniz)
  • Hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar koparalım ve tezgahta merdane yardımıyla ince olacak şekilde yuvarlak açalım.
  • İçine malzemeden koyup, elimizle yuvarlayarak önce rulu şekline ve daha sonra ay çöreği şekline sokalım.
  • Yağlı kağıt serdiğimiz veya yağladığımız tepsiye dizelim ve üzerine yumurta sarısı sürelim. Önceden 180 derecede ısıttığımız fırında üzeri kızarana kadar pişirelim.

Afiyet olsun...

0 yorum on "Ay Çöreği"

Yorum Gönder