10 Eylül 2006 Pazar

SOĞANLI YUMURTA






Bu tarifi rahmetli kayınvalidemden öğrenmiştim.
En sevdiği yemeklerden biriydi soğanlı yumurta.
İnsan aman altı üstü soğanlı yumurta diyor ama Usaş'ın özelleştirilmesinin 10. yılında
Osmanlı'nın 700.yılı anısına Gategourmet tarafından 1999 yılında Sn. Nevin Halıcı'nın hazırladığı "Siniden Tepsiye" isimli kitapta bu tarifin padişahlara sunulduğundan,hatta en iyi soğanlı yumurtayı pişiren Enderun Efendisi'ni padişahın kendisine Kilercibaşı seçtiğinden bahsediyor.
Yani padişahlara layık bir yemek.
Yumurtasını isterseniz çırpın,isterseniz bütün pişirin.
"Afiyetle Kalın."

SOĞANLI YUMURTA;
Malzemesi :
3 büyük boy beyaz soğan
3 yemek kaşığı sıvı yağ
1 çay kaşığı toz şeker
Yarım çay bardağı su
2 yumurta
Tuz,isteğe bağlı kırmızı yada karabiber.
Yapılışı :
Soğanları piyazlık doğrayın.
Teflon tavaya sıvı yağı dökün,soğanları kavurmaya başlayın.
Soğanlar biraz kavrulunca yarım çay bardağı su,1 çay kaşığı toz şeker atıp ağır ağır pişirin.
Soğanlar pişince tuzunu atın ve yumurtaları kırın.
Eğer karıştırmadan pişirecekseniz yumurtaların sarısının üzerine bir yemek kaşığı su dökün.
Kapak kapatarak pişirin,yumurtanın üzeri su ve kapak sayesinde bembeyaz olacaktır.
Yumurtaları karıştıracaksanız,yumurtayı başka bir kapta çırparak soğanlara ekleyin.
Yumurtalar pişince,soğanlı yumurtanız hazır.
"Afiyet Olsun."

Blogcu'da ki yorumlar;
8 Yorum

0 yorum on "SOĞANLI YUMURTA"

Yorum Gönder