28 Şubat 2007 Çarşamba

BÜTÜN LAHANA DOLMASI





Cumartesi günü Hürriyet gazetesi ve Emine Beder'in yemek ekini aldınız mı?
Ben aldım ve gözlerime inanamadım!
8 Şubat'ta pişirdiğim ama 5 Şubat'ta lahana bohçası yayınladığım için yayınlanmayı bekleyen"Bütün Lahana Dolmasının" tarifi Sayın Emine Beder'in yapımıyla "Göbekli Dolma" adıyla kapağı süslüyordu.
İki tarifin görüntüsü de birbirine benziyor.
Ben de bu tarifi ,Sayın Nevin Halıcı'nın Siniden Tepsiye isimli yemek kitabından öğrenmiştim.
Orjinal ismide "Tekmil Lahana Yalancı Dolması" zeytinyağlı olduğu için yalancı ismini almış.
Ben her zaman kıymalısını yapıyorum,sevilerek yeniyor.
Misafiriniz içinde çok güzel bir tarif oluyor.

Bu tarif için lahana seçerken lahananın biraz boş olmasına dikkat edin,sıkı lahana sizi çıldırtabilir!
Çok büyük lahana almamaya dikkat edin,pişiriyorken sizi uğraştırabilir.
Dolma yaptığınız zaman içi artarsa,buzluğa kaldırıp,bu tarif için kullanabilirsiniz.
"Afiyetle Kalın"


BÜTÜN LAHANA DOLMASI;
Malzemesi;
1 Orta boy sıkı olmayan beyaz lahana,
İç Malzemesi;
300 gram yemeklik kıyma,
1su bardağı pirinç,
2 adet kuru soğan,
1 demet dereotu,
1 yemek kaşığı biber salçası,
Tuz ve sıvı yağ.
Yapılışı;
Lahananın dışında ki 2-3 yaprağı çıkarın.
Alt kısmından koçanın olduğu bölgeyi çıkarıp,kıymalı harcı dolduracağınız bölgeyi boşaltın.
İç malzemesini dolma harcını hazırlarmış gibi hazırlayın.
Lahananın içini biraz iç malzemesinden,birazda çıkardığınız yapraklardan ekleyerek doldurun.Üzerini yine çıkardığınız yapraklarla kapatın.
Lahananızla aynı ölçülerde bir tencereye,doldurduğumuz kısmı yukarı bakacak şekilde,lahanayı yerleştirin.Tencereniz geniş olursa lahana açılır,o yüzden sıkı sıkı duracağı bir tencere seçin.
Tencerenin yarısına kadar suyunu ve yemeğin tuzunu ekleyerek ağır ateşte pişirin.
Piştiğinden emin olduktan sonra,suyunu süzüp,servis tabağına ters çevirerek servis yapın.
"Afiyet Olsun"

Blogcu'da ki yorumlar;

23 Yorum

0 yorum on "BÜTÜN LAHANA DOLMASI"

Yorum Gönder