18 Mart 2008 Salı

SOSLU LAHANA DOLMASI





Kış sebzeleri arasında en çok beyaz lahanayı severim.
En basitinden kapuskaya bile bayılırım.
Lahanayla değişik yemekler ortaya çıkarabilirsiniz.
Lahana Bohçası gibi, birde yufka yerine lahana kullanarak yapılan lahana böreği var ki müthiş olur (onun tarifini henüz vermedim)
Lahananın kansere karşı faydalı olduğuda bilinen bir gerçek.
Lahana dolmasını ise yapmayan ev hanımı,sevmeyen insan yok gibidir.
Dolmayı beyaz olarakta servis yapabilirsiniz,üzerine salçalı sos gezdirerekte servis yapabilirsiniz.
"Afiyetle Kalın"


*Muhterem'le Geziye güncellendi.
Lale mevsimi gelmek üzere ama ben daha geçen yıl çektiğim lale resimlerini bile yayınlayamadım.
Yeni sezonun laleri açmadan geçen yılın lalelerini görmeye ne dersiniz?
Bakınız; Muhteremle Geziye-Sultanahmet'te Lale zamanı

SOSLU LAHANA DOLMASI;
Malzemeler;
1 orta boy sarmalık beyaz lahana,
İç malzemesi;
Yarım kilo yemeklik kıyma,
2 bardak pirinç,
Yarım demet incecik kıyılmış dereotu,
2 yemek kaşığı kuru nane,
2 adet robottan çekilmiş,kuru soğan,
2 yemek kaşığı biber salçası,
Yarım çay bardağı sıvı yağ,tuz,isteğe bağlı baharat.
Pişirmek için;
Yarım su bardağı zeytinyağı,tuz.
Sos için;
3 yemek kaşığı zeytinyağı,1 yemek kaşığı biber salçası.
Yapılışı;
Lahananın ortasında ki koçanı bıçakla oyarak çıkarın.
Dış yapraklarını fazla ufalamadan çıkarın.
Kaynayan suda çıkardığınız lahana yapraklarını bir kaç dakika haşlayın.
İç malzemesini hazırlayıp,yoğurun.
Haşladığınız lahana yapraklarını uygun büyüklükte kesip,içine iç malzemesi yerleştirerek sarın.
Altı geniş bir tencerenin dibine lahana parçaları yerleştirip,üzerine sardığınız lahanaları yerleştirin.
Tuzunu-yağını ve dolmaların üzerini biraz aşacak kadar su ilave edip,kısık ateşte pişirin.
Sos için;
Küçük bir tavada 3 yemek kaşığı zeytinyağı ve 1 kaşık biber salçasını kavurup,2 kaşık su ekleyip,bir kaç dakika pişirin.
Dolmaların üzerine hazırladığınız sostan dökerek servis yapın.
"Afiyet Olsun"

0 yorum on "SOSLU LAHANA DOLMASI"

Yorum Gönder