18 Nisan 2008 Cuma

ŞEHRİYELİ BULGUR PİLAVI





Pirinç fiyatları aldı başını gidiyor.
Stoklarda sıkıntı yokmuş,sıkıntı varmış gibi gösterip,fiyatı yükseltip,bizim kaygıyla pirinç almamızı bekliyorlarmış.
Kaç gündür bunları duyuyoruz, pirinç almazsak fiyatın düşeceğini de öneriyorlar.
Bizde o zaman bulgur yeriz.Üstelik faydaları saymakla bitmiyor.
Sofra dergisinin Mart sayısında bulgur dosyası vardı ve bulgurun faydalarını,adının nerden geldiğini ve nasıl üretildiğini anlatan bir yazı hazırlamışlardı.
Sofra dergisinden aldığım bir kaç başlığı sizinle paylaşmak istiyorum.

BULGURUN SAĞLIĞA FAYDALARI;
*Bulgur doymamış yağ içerir ve toplam yağ oranı da düşüktür.Ayrıca kolesterol içermez.
*Buğday,imalatında ki pişirme ve kurutma işlemlerinden dolayı,bazı besin maddelerinin emilimini engelleyen fitik asit barındırmaz.
*Yüksek oranda mineral ve selüloz barındırdığından,besin emilimini hızlandırır.
*Lif bakımından zengindir.Kabızlığı önler,bağırsak kanserine yakalanma riskini azaltır.
*Vejeteryenler için önemli bir besin kaynağıdır.
*Radyasyon emmediği gibi ,radyasyona karşı da dayanıklıdır.
*İçeriğinde ki folik asitten dolayı,hamile kadınlar ve çocuklar için yararlıdır.
Hamilelik sırasında annenin vücüdunda meydana gelebilecek folik asit yıkımını önler.Folik asit, bebeğin hamileliğin ilk 3 ayında gerçekleşen beyin gelişimini sağlar.
*Bulgur kepekli olduğu için,posa yönünden zengindir.Bulgurda ki kepek suda çözünmediğinden,şeker ve yağın emilimini azaltarak kan şekeri ve yağların yükselmesini önler.
BULGURUN BESİN DEĞERİ;
*Üretimi sırasında pişirme işleminden geçen bulgurun,pişirme suyunda çözülen vitamin ve diğer besin maddeleri yeniden buğday tanelerinin içine emilir,besin kaybı olmaz.
Bu işlem aynı zamanda bulgurun pastörize olmasını da sağlar.Bu nedenle bulgur diğer bakliyatlara göre daha dayanıklıdır.
*Bulgurun besin değeri diğer tahıllara göre daha yüksektir.İçeriğinde ki protein,kalsiyum,potasyum ve fosfor,pirinçten daha yüksek,B vitaminleri ve demir miktarı ise pirinç ve makarnadan 3-5 kat fazladır.

Diğer bulgur pilavı tarifi için bakınız; Domatesli bulgur pilavı.

"Afiyetle Kalın"

*Muhterem'le Geziye güncellendi.
Lalerin şenlendirdiği Gülhane Parkı gezimizin 2. bölümünü ve hazırladığım videoyu izlemek için Bakınız; Muhterem'le Geziye-Gülhane Parkı'nda Lale zamanı 2. bölüm.

ŞEHRİYELİ BULGUR PİLAVI;
Malzemeler;
2 su bardağı pilavlık bulgur,
1 çay bardağı tel şehriye,
1 yemek kaşığı tereyağ,
yarım çay bardağı sıvı yağ,
Tuz-isteğe bağlı 1 adet tavuk bulyon tableti.
Yapılışı;
Tereyağ ve sıvıyağı pilav tenceresinde eritin.
Eriyen yağın üzerine tel şehriyeleri atıp,renkleri açık kahverengiye dönene kadar kavurun.
Ayıklayıp,yıkayıp,iyice süzdüğünüz bulguru kavrulmuş tel şehriyenin içine ekleyin.
Bulguruda biraz kavurduktan sonra üzerini bir parmak aşacak kadar (tahminen 4 su bardağı) su ekleyin.Tuzunu ve iyice ufaladığınız tavuk bulyonu ekleyi,kapağını kapatın.
Kaynadıktan sonra ocağın ısısını düşürüp, suyunu çekinceye kadar pişirin.

"Afiyet Olsun"

0 yorum on "ŞEHRİYELİ BULGUR PİLAVI"

Yorum Gönder