Aslında her şey benim geleneksel ekmek günümün gelmesiyle başladı. Yani günlerden cumartesiydi, ben kahvaltımı yapmış gazetemi okurken ve hafta sonu çalışmamak ne güzel bir duygu diye içimden geçirirken ekmek yapmam gerektiğini hatırlayıp mutfağa doğru yola koyuldum. Bu hafta hangi ekmeği yapacağıma bir süre önce karar verdiğim için malzemelerim zaten hazır zannederken aldığım çavdar ununu işyerinde unuttuğum aklıma geldi ve planlarda değişiklik oldu. Çavdar ve tam buğday unundan yapacağım ekmeği kepek ve arpa unundan yapmak zorunda kaldım ama şikayetçi değilim ben çok beğendim. Daha önce ki ekmek yazımda da belirttiğim üzere benim arpa ununun tadı ve kokusuyla aram çok iyidir.
Sonuçta ekmek yapmayı en azından hamurunu yoğurmayı başardım hallettim. Onu bir kenara koydum. Ekmek pişince şöyle olur böyle olur diye aklımdan geçerken konu reçele kadar geldi dayandı. (yalnız yaşayan insanlar bu cümlemi anlayacaklardır, öyle zamanlar oluyor ki beyninizden geçen diyaloglarda kendiniz sorup kendiniz cevaplıyorsunuzJ))
İşte böyle cümleler kurarken daha önce bloglarda gördüğüm mandalina reçeli geldi aklıma. Evde yeterli sayıda mandalina olduğuna karar verince hazırlıklara başladım. Mandalinaları soydum, suyunu sıktım, doğradım, hazırladım derkennnnn....bir süre de limon yerine limon suyu olurmu handikapında boğuştum. Sonuçta mandalina kabuklarını şekerle birlikte dolaba koymayı başardım. Bu arada ekmeğin mayası geldi. Topik şekiller yaptım üzerini sütleyip, unladım ve fırına attım.
Kısa bir süre sonra piştiler veee çok ama çok şirin oldular. Gerçi sanırım arpa ununun çok kabarmamasından kaynaklanan bir miniklik söz konusu oldu ama yine de güzellerdi.
Ekmeklerin tek başlarına fotoğraflarını çekecektim aslında ama ekmeğin kokusunu alan bir misafirim gelince kahve, sohbeti muhabbet, ekmek tatma derken kaldı tabiki.
Bu arada fotoğraflarım için de herkesten özür diliyorum. Memleketin en erken iş başı yapan (07:30L) insanı olarak sabah evden çıktığımda da karanlık oluyor eve geldiğimde de karanlık oluyor. Evimin aydınlatması da sarı loş üzerine olduğu için hangi makineyi denersem deneyeyim çok başarılı çekimler elde edemiyorum. Geçen hafta bir Canon A serisi SLR makine ile bu hafta da yine Sony dijital makine kullandım ama yine de olmadı. Bu konuda kısa vadede bir çözüm geliştireceğim ama ne???L((
Ben bunları düşünerek uyudum ve sabah kahvaltı bile yapmadan mandalina reçelimi yapmaya başladım. Öğleden sonra İKEA’ya ve Praktiker’e gitmeyi planlamıştım. Bir tarafım geldiğinde pişirirsin dedi diğer tarafım ise aklımın onda kalacağına karar verdi ve tabiki sabah Pazar günü 08:30’da ocağın başındaydımJ))
Aslında fena olmadı erken kalkmam. Zira saat 13:00’te evden çıktığımda çookkk işler başarmıştım akşam yemeği bile hazırdı düşünün artık.
Mandalina reçeli ocaktan aldım ve tenceresiyle bırakmıştım. Akşam geldiğimde kavanoza boşalttım.
Daha sonra minik somunlarımla reçeli bir araya getirip kendime bayram yaşattım. Kendim yaptım diye demiyorum -diğer blogcu arkadaşlar da demişti ziraJ- bu reçeli yapın. Mutfağınızın bir köşesine bu güzel renkli parçayı yerleştirin, kahvaltı sofralarınızı kavanozu açar açmaz ortaya dağılan mandalina kokusundan mahrum bırakmayın.
Benim gibi bir turunçgiller sever iseniz tam size göre. Kendi pişirdiğiniz ekmeklerle bir araya gelince daha da bir havalı oluyor benden söylemesi.
Bu kadar lafı uzatmanın üstüne gelelim tariflere...
Ekmek yapımı konusunda çıkış noktam çoğu zaman olduğu gibi
http://www.40firinekmek.com/saglikli_sandvicler.htm
1 bardak beyaz un
½ bardak çavdar unu (kepek unu kullandım)
½ bardak tam buğday unu (arpa unu kullandım)
½ tatlı kaşığı tuz
¾ tatlı kaşığı instant kuru maya
1 çorba kaşığı pekmez
15 gram tereyağı (1 çorba kaşığı), yumuşatılmış
¾ bardak süt
Üzeri için:
1 çorba kaşığı süt
1. Eğer elle yapıyorsanız unları, tuzu, pekmezi ve kuru mayayı geniş bir kapta karıştırın. Oda sıcaklığındaki sütü ve tereyağını karışıma ilave edip 5 dakika kadar yoğurun. Hamurunuz yumuşak ve kolay şekil verilecek kıvamda olacaktır.
2. Hamurunuzu ağzı kapalı bir kaba alıp 1 saat oda sıcaklığında bekletin.
3. Hamuru 9 eşit parçaya ayırın. Her bir parçayı mutfak tezgahı üzerinde iki elinizle yuvarlayarak altta kalacak kısımı bohça yapar gibi büzüp kapatın. Pişirme kağıdı serilmiş fırın tepsisine yerleştirin.
4. 30 dakika ılık bir yerde bekletip tekrar mayalanmalarını sağlayın.
5. Mayalanan somunların üzerine fırçayla süt sürüp azıcık un serpin.
6. Önceden ısıtılmış 190 derece fırında yaklaşık 20 dakika, ya da üstü iyice kızarana kadar pişirin.
Sonuçta ekmek yapmayı en azından hamurunu yoğurmayı başardım hallettim. Onu bir kenara koydum. Ekmek pişince şöyle olur böyle olur diye aklımdan geçerken konu reçele kadar geldi dayandı. (yalnız yaşayan insanlar bu cümlemi anlayacaklardır, öyle zamanlar oluyor ki beyninizden geçen diyaloglarda kendiniz sorup kendiniz cevaplıyorsunuzJ))
İşte böyle cümleler kurarken daha önce bloglarda gördüğüm mandalina reçeli geldi aklıma. Evde yeterli sayıda mandalina olduğuna karar verince hazırlıklara başladım. Mandalinaları soydum, suyunu sıktım, doğradım, hazırladım derkennnnn....bir süre de limon yerine limon suyu olurmu handikapında boğuştum. Sonuçta mandalina kabuklarını şekerle birlikte dolaba koymayı başardım. Bu arada ekmeğin mayası geldi. Topik şekiller yaptım üzerini sütleyip, unladım ve fırına attım.
Kısa bir süre sonra piştiler veee çok ama çok şirin oldular. Gerçi sanırım arpa ununun çok kabarmamasından kaynaklanan bir miniklik söz konusu oldu ama yine de güzellerdi.
Ekmeklerin tek başlarına fotoğraflarını çekecektim aslında ama ekmeğin kokusunu alan bir misafirim gelince kahve, sohbeti muhabbet, ekmek tatma derken kaldı tabiki.
Bu arada fotoğraflarım için de herkesten özür diliyorum. Memleketin en erken iş başı yapan (07:30L) insanı olarak sabah evden çıktığımda da karanlık oluyor eve geldiğimde de karanlık oluyor. Evimin aydınlatması da sarı loş üzerine olduğu için hangi makineyi denersem deneyeyim çok başarılı çekimler elde edemiyorum. Geçen hafta bir Canon A serisi SLR makine ile bu hafta da yine Sony dijital makine kullandım ama yine de olmadı. Bu konuda kısa vadede bir çözüm geliştireceğim ama ne???L((
Ben bunları düşünerek uyudum ve sabah kahvaltı bile yapmadan mandalina reçelimi yapmaya başladım. Öğleden sonra İKEA’ya ve Praktiker’e gitmeyi planlamıştım. Bir tarafım geldiğinde pişirirsin dedi diğer tarafım ise aklımın onda kalacağına karar verdi ve tabiki sabah Pazar günü 08:30’da ocağın başındaydımJ))
Aslında fena olmadı erken kalkmam. Zira saat 13:00’te evden çıktığımda çookkk işler başarmıştım akşam yemeği bile hazırdı düşünün artık.
Mandalina reçeli ocaktan aldım ve tenceresiyle bırakmıştım. Akşam geldiğimde kavanoza boşalttım.
Daha sonra minik somunlarımla reçeli bir araya getirip kendime bayram yaşattım. Kendim yaptım diye demiyorum -diğer blogcu arkadaşlar da demişti ziraJ- bu reçeli yapın. Mutfağınızın bir köşesine bu güzel renkli parçayı yerleştirin, kahvaltı sofralarınızı kavanozu açar açmaz ortaya dağılan mandalina kokusundan mahrum bırakmayın.
Benim gibi bir turunçgiller sever iseniz tam size göre. Kendi pişirdiğiniz ekmeklerle bir araya gelince daha da bir havalı oluyor benden söylemesi.
Bu kadar lafı uzatmanın üstüne gelelim tariflere...
Ekmek yapımı konusunda çıkış noktam çoğu zaman olduğu gibi
http://www.40firinekmek.com/saglikli_sandvicler.htm
1 bardak beyaz un
½ bardak çavdar unu (kepek unu kullandım)
½ bardak tam buğday unu (arpa unu kullandım)
½ tatlı kaşığı tuz
¾ tatlı kaşığı instant kuru maya
1 çorba kaşığı pekmez
15 gram tereyağı (1 çorba kaşığı), yumuşatılmış
¾ bardak süt
Üzeri için:
1 çorba kaşığı süt
1. Eğer elle yapıyorsanız unları, tuzu, pekmezi ve kuru mayayı geniş bir kapta karıştırın. Oda sıcaklığındaki sütü ve tereyağını karışıma ilave edip 5 dakika kadar yoğurun. Hamurunuz yumuşak ve kolay şekil verilecek kıvamda olacaktır.
2. Hamurunuzu ağzı kapalı bir kaba alıp 1 saat oda sıcaklığında bekletin.
3. Hamuru 9 eşit parçaya ayırın. Her bir parçayı mutfak tezgahı üzerinde iki elinizle yuvarlayarak altta kalacak kısımı bohça yapar gibi büzüp kapatın. Pişirme kağıdı serilmiş fırın tepsisine yerleştirin.
4. 30 dakika ılık bir yerde bekletip tekrar mayalanmalarını sağlayın.
5. Mayalanan somunların üzerine fırçayla süt sürüp azıcık un serpin.
6. Önceden ısıtılmış 190 derece fırında yaklaşık 20 dakika, ya da üstü iyice kızarana kadar pişirin.
Mandalina reçeli için bir çok blogdaki tarif okudum. En aklıma yatan tarifi uyguladım. http://cafesardunya.blogspot.com’da da benzer bir tariften güzel bir reçel yapılmış.
Malzemeler:
1 kg mandalina
1 yemek kaşığı limon suyu
750 gr şeker ( Aslında tarfilerin genelinde 1 ya da 1,5 kg şeker yazıyor ama ben ağırlıklı tadın mandalinada olmasını istediğim için şekeri az kattım.)
1 su bardağı mandalina suyu
½ su bardağı su
Mandalinaların suyunu sıkıp kabuklarının içinin zarlarını alarak ince ince doğruyoruz. Doğradığımız bu kabukları 1 bardak şeker ile harmanlayıp 1 gece buzdolabında bekletiyoruz.
Ertesi gün tencereye aldığımız kabukların üzerine mandalina suyunu, suyu ve şekerin kalanını ekleyip kısık ateşte pişiriyoruz.
Kabuklar yumuşamaya başlayıp, şekerler eridiğinde reçelin renginin şeffaflaşması gerekiyor. Bu aşamada kıvamını kontrol ediyoruz. Kıvamının normal olduğuna kanaat getirdiğimizde limon suyunu ekleyip birazcık daha kaynatıp alıyoruz.
Soğuyana kadar tencerede beklettiğimiz reçelimizi daha sonra kavanozlara alıyoruz.
1 kg mandalina
1 yemek kaşığı limon suyu
750 gr şeker ( Aslında tarfilerin genelinde 1 ya da 1,5 kg şeker yazıyor ama ben ağırlıklı tadın mandalinada olmasını istediğim için şekeri az kattım.)
1 su bardağı mandalina suyu
½ su bardağı su
Mandalinaların suyunu sıkıp kabuklarının içinin zarlarını alarak ince ince doğruyoruz. Doğradığımız bu kabukları 1 bardak şeker ile harmanlayıp 1 gece buzdolabında bekletiyoruz.
Ertesi gün tencereye aldığımız kabukların üzerine mandalina suyunu, suyu ve şekerin kalanını ekleyip kısık ateşte pişiriyoruz.
Kabuklar yumuşamaya başlayıp, şekerler eridiğinde reçelin renginin şeffaflaşması gerekiyor. Bu aşamada kıvamını kontrol ediyoruz. Kıvamının normal olduğuna kanaat getirdiğimizde limon suyunu ekleyip birazcık daha kaynatıp alıyoruz.
Soğuyana kadar tencerede beklettiğimiz reçelimizi daha sonra kavanozlara alıyoruz.
0 yorum on "Mandalina Reçeli ve Tahıl Unlu Sandviç Ekmekler"
Yorum Gönder