
Yemek pişirmeyi seviyorum, hele malzemelerle eğlenmeye bayılıyorum. Yandaki fotoğrafa dikkatlice bakın.... Sizce neye benziyor? "Ahtagül" .... Yani irice bir ahtapotun vantuzları ile kollarının ucunu kullanarak parmak kuklası yaptık. 

Ahtapotları seviyoruz. 1 kilodan küçükleri gerçekten seviyor ve denize salıyoruz "büyü de gel" diyoruz. Sevgili Kemal Çalışkan hocamızın kulakları çınlasın. http:/
/www.korfezdiving.com
Örneğin şu yandaki minik "ahtacan"ı hemen denize gönderdik. (Bu el de Zeyyat ailemizin dalgıcı sevgili Ali ağabeyimize ait)
Şimdi 1 kilodan büyük ahtapot geldi, ne yapacağız. Önce hala canlıysa ve siz korkudan bayılmadıysanız hemen elinizi sokup kafasını ters çevirin sonra bir torbaya koyup sıkıca bağlayın ve buzdolabına koyun. Eğer dolap camlıysa ve siz torbayı iyi bağlamadıysanız ahtapotumuz dolapta gezinebilir hatta cama yapışıp sizi izleyebilir. Eğer dolaba atmayıp şurda kovanın içinde biraz beklesin dersiniz mutfaktaki tencereleri, tabakları yerleştirmek üzere çoktan yola çıkmış bulursunuz sevgili ahtapotumuzu. Tabii, tüm bu söylediklerim henüz denizden yeni çıkmış ahtapot arkadaşlar için. Şimdi aktivitesini kaybeden ahtapotumuzdan sözedelim. Ayıklayıp, yani dişini kesiyor, kafasının içindeki iç organları temizliyoruzve doğru derin dondurucuya atıyoruz. Yaklaşık 1-2 gün orada bekliyor. Eskiden 41 kere taşa vururlardı yumuşaması için şimdi sadece donduruyoruz. Kullanacağımız zaman çıkarıp buzunun çözülmesini bekliyoruz. Sonra düdüklü tencereye çok az su, bir küçük soğan, iki diş sarımsak, bir bardak beyaz şarap, tane karabiber, defne yaprağı koyup buhar çıktıktan sonra 15 dakika pişirip altını kapatıyoruz.
Soğuyunca muz soyar gibi üzerindeki vantuzlu deriyi alıyoruz. Kalan beyaz etini minik silindirler halinde doğruyoruz.
AHTAPOT SALATASI ; için zeytinyağı, tuz, kırmızı pul biber, ezilmiş sarımsak, maydanoz, limon, çok az doğranmış taze soğan yaprağını güzelce çırpıp doğradığımız ahtapotların üzerine gezdiriyor birkaç saat bekliyoruz. Zeytinyağ mümkünse erken hasat olmalı. Muhteşem bir lezzet...
AHTAPOT GÜVEÇ : Vok tavada, jülyen doğranmış soğan, yeşil ve kırmızı biber, sarımsak hep birlikte zeytinyağında kavrulur. Sonra doğranmış ahtapotlar ve dometesler eklenir. En son üzerine kekik ve karabiber serpilir. Hazırlanan bu malzemeyi dayanamayıp hala yemediyseniz hemen güveçlere doldurun ve üzerine bolca izmir tulumu rendesi serpin ve üstten yaktığınız fırına sürün. Üstleri pembeleşinceye dek bekletin ve hemen çıkarıp afiyetle yiyiniz.
Fotoğraf mı...
Valla yetişemiyorum fotoğrafını çekmeye umarım bir gün çekeceğim....
0 yorum on "ahtapot sever misiniz?"
Yorum Gönder