Memleketimden bir koli geldi. Annem, yani eşimin annesi, bize birşeyler göndermiş sağolsun. Sevgili kaynım ve eşi de, herzamanki inceliklerini gösterip, bizi yine mutlu ettiler. Yaşar pastanesinden büyük bir koli geldi. Çok sevindik. Sanki Kahramanmaraş'a gittim geldim. Sizlerle de bu yöresel lezzetlerimizi paylaşmak istedim.
Beni takip edenler nekadar doğal ürünler manyağı olduğumu anlamışlardır herhalde. Tabii herşey önce çocuklarım için.... onların şu, heryönüyle kirlenmiş ve bozulmuş, dünyada bir parça olsun doğru, dürüst ve sağlıklı kalmaları için çabalıyorum. Her anne gibi sanırım.....
Bu Kahramanmaraşımıza ait maraş çöreğimiz. Tatlısı da var tuzlusu da, ama ben tuzlusunu tercih ediyorum. Biraz da kendi bağımızın üzümlerinden çıkardığımız pekmezle......hmmm, harika oluyor doğrusu.

Reklam yapmış gibi olmasın ama... neyse olsun olsun..... Yaşar pastanesini bilmeyen yok. Kıbrıs caddesinde aşağı yukarı ziraat bankasının karşısında sayılır. Maraşın çok eski dondurmacılarından. Dondurma dışında da ürün yelpazeleri çok geniş. Şu anda birçok farklı farklı dondurmacıların açılmasına rağmen Yaşar pastanesinin benim yanımda herzaman farklı bir yeri vardır. İçeri girdiğin zaman buram buram nostalji kokuyor. Büyük devlet adamlarının çoğu orayı ziyaret etmişler. Hepsinin fotoğrafları boy boy yerlerini pastanenin duvarlarında almışlar. İnşallah arzu ettiğim digital fotoğraf makinamı aldığımda ve memleketime gittiğimde bol bol fotoğraflarla geri döneceğim ve sizlerle paylaşacağım.





Çemenin tarifi:
- 1/2 kilo pulbiber
- yaklaşık 2.5-3 sb etsuyu (bakarak ilave etmenizi tavsiye ediyorum)
- 1 dolu kaşık biber salçası
- biraz çemen tozu (3 yk kadar)
- pulbiber, tozbiber, karabiber (arzuya göre)
- bayat ekmek içi
- 1 baş dövülmüş sarmısak ( muhakkak içine konur, fakat miktar arzuya göre değişebilir)
- 1 sb sıvıyağ ( göz kararı bakarak ilave etmenizi tavsiye ederim)
Önce pulbiberlerin üzerine etsuyunu dökelim ve biraz bekletelim. Pulbiberlerin güzelce ıslanıp şişmesi lazım. Bu etsuyunu bu sefer göz kararı koydum. Maalesef ölçmeyi unuttum. Aşağı yukarı 2,5 - 3 sb kadar. Yani biberler suyun içinde yüzmesin, sizde gözkararı baka baka koyun. Eğer az gibi olursa daha sonra biraz daha ilave edilebilir.
Biberler iyice şiştikten sonra üzerine, baharatları (arzuya göre), ekmek içini, biber salçasını, dövülmüş sarmısakları ve çemen tozunu ilave edelim. Çemen tozunu da ben yine baka baka koydum. Çok yoğun baharat kokusunu sevmediğim için, fazla ağır olsun istemedim. Aşağı yukarı bir ölçü verdim, çünkü maalesef yine ölçmeden koydum.
Elimize mutfak eldivenimizi giyip güzelce yoğuralım. İyice karışmasını sağlayalım. Bu malzemeleri iyice karıştırdıktan sonra üzerine sıvıyağını ilave edip, tekrar yoğuralım. Ellerinize sağlık, çemenimiz hazır. Biraz bekledikten sonra daha da güzel oluyor.
Annem biraz fazla yapıp, fazlasını poşetlere koyup derin dondurucuya atardı. Bende öyle yaptım. Biraz komşularıma dağıttım, birazcığını da buzluğa attım. İstediğim zaman çıkarıp yiyebileyim diye. Hiçbir bozulma olmuyor. Buzu çözülünce kaşıkla karıştırılıyor ve hemen yenilebiliyor.
Bu çemenin farklı farklı tarifleri var. Sanırım herkez kendi damak zevkine göre yapıyor. Bu da benim tarifim oldu. Afiyet olsun....

0 yorum on "Bir başkadır benim memleketim........."
Yorum Gönder