2 Nisan 2009 Perşembe

ENGİNAR DOLMASI




Enginar pazar tezgahlarında görünmeye başladı.
Ben enginarı genellikle çanak şeklinde alıp,pişiririm.
Ama son dönemde bir kaç tarifte bütün ve yapraklı haliyle görünce, bende bütün olarak pişirmeye heveslendim.
Bu işin ustaları bu yazıyı gülerek okuyabilir ama ben ilk defa bütün enginar dolması pişirdim.
Pişirmeden önce internette dolaşıp, Enginar dolmasının püf noktaları nedir? ne yapılır? nasıl yapılır? biraz araştırayım dedim.
Anladım ki ben bu türde bir enginar dolmasının tamamen acemisiyim.
Nasıl yeneceğini bile bilmiyormuşum : )
Piştiği zaman yapraklarının yenebileceğini sanıyordum ama değilmiş, yaprağı dişlerimizle sıyırıp,atıyormuşuz : )
Akşam eşim gelipte bunu nasıl yiyeceğiz dediğinde,nasıl yemesi gerektiğini anlattım "desene bu akşam açız" dedi gülerek, neyseki başka yemek vardı : )
Diğer arkadaşların sayfalarında dolaşıyorken, özellikle bu sayfada ki yorumları ve benim gibi acemilerin sorularını gördükçe "en iyisi ben bu tarifi bol resimli yapayım,her aşamasını (yenmesi dahil) resmini çekeyim" diye düşündüm.
Onun için bol resimli bir tarif oldu.

Enginarı pazardan bütün olarak aldım, tanesi 2,5 liraydı.


Mermerin üzerinde biraz hırpalayıp, yapraklarını biraz olsun açmasını sağlıyorum.


İç kısmında tüylü bir yeri olduğundan bahsediliyor,musluğun altında parmaklarımla ve kaşıkla o bölümü temizleyerek çıkardığımı! zannediyorum : )

Hazırladığım zeytinyağlı içi önce dış yapraklarından başlayarak enginara dolduruyorum.


Doldurduğum enginarları pişince şekli dağılmasın diye sıkı sıkı duracağı, dibi geniş çelik tencereye yerleştiriyorum.
Doğal renginde olması için domates yada salça kullanmıyorum.

Ara sıra içindeki suyu dolmaların üzerine kepçeyle dökerek 1,5 saatte pişiriyorum.

İnanamıyorum, sonunda pişti!

Hemen dolmalardan birinin resimlerini çekiyorum, bir yandan da kızımla diğer enginar dolmasının tadına bakıyoruz.
Yenme şekli bir bakıma midye dolmasına benziyor.
Yaprağın dip kısmında ki minicik beyaz bölgeyi dişlerimizle sıyırıp, yiyoruz.
Pişerken zeytinyağı yaprakların dibine inmiş, nefis bir tat oluşmuş.
Sırasıyla en dış yapraktan başlayarak kopara kopara ortaya kadar geliyoruz.

İçinden ne çıkacak diye heyecanla yaprakları sıyırıyoruz.


Olamaz ! Ben bu tüyleri en başta temizlememişmiydim.
Anlaşılan sadece bir tutam koparabilmişim : )
Hemen kaşıkla bu tüyleri alıp, atıyoruz.

İşte sonunda tanıdık enginar çanağına ulaşıyoruz.
Çanağın kararmış halini görünce hiç limon sıkmadığım aklıma geliyor.
"Afiyetle Kalın"

ZEYTİNYAĞLI ENGİNAR DOLMASI;
Malzemeler;
2 adet yapraklı bütün enginar,
2 adet limon.
Yarım çay bardağı zeytinyağı,
Tuz.
Dolma içi malzemesi;
1,5 su bardağı pirinç,
1 adet orta boy küçük doğranmış soğan,
2 yemek kaşığı kuş üzümü,
2 yemek kaşığı dolmalık fıstık,
Yarım çay bardağı kuru nane,
yarım demet dereotu,
Tuz-zeytinyağı.
Yapılışı;
Enginarların saplarını kesip,en dışındaki kart yapraklarını koparın.
Mutfak tezgahına enginarların orta kısmını vurarak,yapraklarını biraz açmasını sağlayın.
İç kısmındaki tüyleri kaşıkla alın demeyeceğim, çünkü ben çok uğraştım, üstelik çıkardığımı zannettim ama olduğu gibi duruyordu, onun için o kısma dokunmayın, yiyorken kaşıkla sıyırıp, atarsınız.
Enginarların içine bol limon sıkın.
Dolma içi malzemelerini çiğ olarak karıştırıp,hazırlayın.
En dışta ki yapraklarından başlayarak, enginarı doldurun.
Dibi geniş ama enginarı sıkıca tutacak boyutta bir tencereye enginarları yerleştirin.
Üzerine tuz ve zeytinyağı gezdirin.
Kısık ateşte ağır ağır pişirin.
Ara sıra kepçeyle piştiği suyu üzerine dökmeyi ihmal etmeyin.
Dikkat; pişme süresi 1,5- 2 saati bulabiliyor.
"Afiyet Olsun"

0 yorum on "ENGİNAR DOLMASI"

Yorum Gönder