10 Eylül 2008 Çarşamba

ELDE KESME MAKARNA





Kesme makarna yada bizim ailedeki adıyla üstten dökmeli, küçük kulaklı makarna.
Bu makarna mantı yada kulaklı makarnaya bakarak daha kolay hazırlanır.
Hazırlarken en güzel tarafı kesme işidir.
Küçükken annemi izler,açtığı hamurun önce şeritlere sonra bir sağa bir sola giden bıçakla küçük üçgen parçalara dönüşmesini büyük bir hayranlıkla takip ederdim.

Bu makarnayı biz taze taze yapıp aynı gün tüketiyoruz.
Ama erişte gibi yazın hazırlayıp,kurutup kışın kullanmakta mümkün.
Makarnanın hamurunu açtığınız zaman hemen kesmeyip,rüzgarlı bir yerde biraz kurumasını sağlarsanız hem kolay kesilir,hemde pişiriyorken birbirine yapışması gibi bir sorun olmaz.
Yada açtığınız yufkayı kestikten sonra rüzgarlı bir yerde bekleterek biraz kurumasını sağlayabilirsiniz.
"Afiyetle Kalın"

KESME MAKARNA;
Malzemeler;
1 kilo un (açmak için ayırmayı unutmayın)
Tuz.
Sosu için;
300 gram sotelik et,
2 adet kuru soğan,
1 yemek kaşığı salça,
tuz,kırmızı biber,karabiber.

Yapılışı;
Un ve yeteri kadar tuza azar azar su ekleyerek sert bir hamur yoğurun.
Yoğurduğunuz hamurları pezilere ayırın,açıncaya kadar kabuk tutmaması için üzerini örtün.
Tezgaha un serperek pezileri açın ve biraz kurumasını bekleyin.
Kuruyan,açılmış kalın yufkaları bol un serperek bir kat katlayın, her seferinde un serperek büyük bir pizza dilimiymiş gibi oluncaya kadar katlayın.
Elinizde ki katlanmış yufkayı iki parmak genişliğinde kesin.
Kestiğiniz şeritleri hiç açmadan, bıçakla bir sağından bir solundan keserek küçük üçgen parçalar elde edin.
Kestiğiniz makarnayı bir bezin üzerine yayarak yerleştirin.
Kaynayan, tuzu eklenmiş bol suyun içinde fazla ununu elekle silkeleyerek haşlayın.
Hamur taze olduğu için çok çabuk pişecektir,piştiği zaman tencerenin yüzeyine doğru çıkacaktır.
Pişen makarnayı süzüp,servis yapacağınız tepsiye alın.
Sos için; etleri yumuşayıncaya kadar pişirin.
Etin pişmesine yakın küçük doğradığınız soğanları,salçayı ve baharatları ekleyerek sosu pişirin.
Servis tabağında ki makarnanın üzerine sosu dökerek karıştırın ve sıcak sıcak servis yapın.
Not;
Makaranaya başlamadan önce sosu pişirirseniz,makarna pişer pişmez ekleyebilirsiniz.
Haşlanmış olarak sosun pişmesini bekleyen makarnanın yapışma ihtimali çok yüksek.
"Afiyet Olsun"

Bu yaz tatilinde köydeydik ve bizim köyümüz kışın tenha olmasının aksine yazın kalabalıktır.
İstanbul'da sık sık görüşme fırsatı bulamadığımız pek çok akrabamızla yazın köyde çok rahat görüşebiliyoruz.
Sevim abla ve Nihat abide İstanbul'da oturan ama aramızdaki yol mesafesi yüzünden fazla görüşemediğimiz akrabalarımızdan.
Bu yaz bir pazar günü köydeki evlerine misafir olduk.
Köydeki evleri Nihat abinin babasından kalma ahşap köy evi.
Köyümüzde neredeyse herkes betonarme evlere geçiş yaptığı için bizim için çok güzel bir değişiklik oldu.
Evin içi nohut oda,bakla sofa tarzı küçük ama çok şirindi.

Sağolsun Sevim abla bizim geleceğimizi duyunca yukarıda tarifini verdiğim kesme makarnadan hazırlamış.
Toplam 9 kişiydik,hemen komşudan büyük bir bakır tencere temin edildi ve kesme makarnamız bahçede yakılan odun ateşinin üzerinde hemen pişti.

Ev küçük ama bahçesinde büyük bir piknik masası var ve dışarda yemek yemenin tadı bambaşka.
Açık havada önce dolmalarımızı sonrada kesme makarnamızı afiyetle yedik : )

0 yorum on "ELDE KESME MAKARNA"

Yorum Gönder