Ben çocukken, mutfakta kendi başıma bir şey yapamadığım zamanalrda yapılanlara yardım ederdim. Hamur mayalanırken bana verilen görev ise hamura sıcak su ve un takviyesi yapmaktı. Maya kokusuna bayılırdım, ve elimi hamurun içine sokmamak için kendimi zor tutardım. Daha sonra ise hamurun mayalanma sürecinde gidip gidip hamuru rahatsız etmemem için annem beni tutardı:))
Bu hamuru her yaptığımda beni çoookkkk geçmişe götürdüğünden sanırım yapmasını seviyorum, yaparken de çok şey düşünüyorum. Anneme göre ben devlet başkanı olsam tüm toplantıları hamur yoğururken yapardım:))
Mutfağı seven bir çok kadın da benim gibidir eminim. Kaçımız yemek yaparken ya da hamur yoğururken sadece o hamura konsantre olabiliyoruzki... Şahsen ben olamıyorum ve bin türlü konuyu daha sakin ve serinkanlı bir şekilde düşünüyorum mutfaktayken...
Basit ama lezzetli bir hamur eşliğinde şu meseleyi bir halledeyim diye düşünüyorsanız bu poğaçaları yapın, konuyu da halledin:)
Mayalı Klasik Poğaça
- 1/2 paket yaş maya
- 1/2 çay bardağı sıvıyağ
- 1 su bardağı süt (yarısı şeker ile beraber mayayı eritmekte kullanılacak)
- 1 çay kaşığı şeker
- 1 çay kaşığı tuz
- Aldığı kadar un
İçi için
- Tuzsuz lor peynir ( Tamamen isteğe bağlı, ben bu peyniri seviyorum o yüzden kullandım)
- Karabiber
- Nane
- Sarı, kırmızı, yeşil biber
Üzeri için
- 1 yumurta sarısı
- Çörek otu, Susam, Haşhaş tohumu
Yapılışı:
Yaş mayayı ılık süt ve şeker ile erittikten sonra un havuzunun içine döküp karıştırmaya başlıyoruz. Daha sonra hamurun diğer malzemelerini katıp yumuşak bir hamur elde ediyoruz. Hamuru streç film ile sarıp ılık bir yerde 30-40 dk mayalandırmaya bırakıyoruz. Not: Büyük bir kap kullanın zira hamur oldukça kabarıyor.
Hamur mayalanırken peyniri baharatlarla ve minik doğradığımız biberlerle karıştırıyoruz. Biberlerin, baharatın ve peynirlerin rengi poğaçayı ısırınca çok güzel görünüyor, sevmiyorsanız katmayabilirsiniz.
Mayalanan hamuru bir kez daha yoğurup küçük parçalar koparıp içine harcından koyup yuvarlıyoruz.
Fırın tepsisine dizdiğimiz poğaçaları 10 dk da bu halde mayalandırdıktan sonra üzerilerine yumurta sarısı sürüp çörek otu, haşhaş, susam üçlüsünden birini serpip fırına veriyoruz.
Önceden ısıtılmış 180°C fırında 15 dk pişiriyoruz.
Afiyet olsun....
0 yorum on "Mayalı Klasik Poğaça"
Yorum Gönder