30 Eylül 2006 Cumartesi

Kereviz & Pancar Çorbası

0 yorum
© 2005-2006; metnin ve fotografin her hakki saklidir. Izin alinmadan Lezize ve yan bloglari disinda hiç bir yerde hiç bir bahaneyle kullanilamaz.Cumartesi günüydü sanırım, kereviz çorbası tarifi arıyordum, Dilek'in de yardımıyla bir kaç tane buldum ama hiç biri de o kadar çok ilgimi çekmedi. Sonra "Borscht" tariflerine baktım. Lezzetli görünüyorlardı ama bir çorbaya göre aşırı derecede taneli
Devamını Oku

Pannettone (Milano'nun noel pandispanyası)

0 yorum
Çocukken, oturduğumuz apartmanın altında bir pastane vardı. Sabahın erken saatlerinden itibaren apartmanın aydınlığından, kapıdan pencereden her yerden mis gibi pasta kokuları yayılmaya başlar akşama kadar bu böyle devam ederdi :) Hele de o paskalya çöreklerinin kokusu dayanılmaz güzellikteydi. Sokaklarda oynardık, yorulurduk soluğu bu pastanede alırdık. Necati abimizin gülen yüzü eşliğinde
Devamını Oku

ZEYTİNYAĞLI BİBER DOLMA

0 yorum
1 kg. dolmalık biber,2 tane soyulmuş domates,2 su bardağı pirinç, 8-10 kuru soğan, 1 yemek kaşığı kuş üzümü, 1 yemek kaşığı dolmalık fıstık, 2 tatlı kaşığı nane 2 tatlı kaşığı karabiber,tuz yarım demet maydanoz1 tatlı kaşığı tarçın veya yeni bahar2 kesme şeker, 1 çay bardağı kaynamış su,yarım su bardağı zeytinyağı, Dolmaların içlerini boşaltıp yıkayın.Z.yağında soğanı ve fısıtğı renkleri değişene
Devamını Oku

ZEYTİNYAĞLI BİBER DOLMA

0 yorum
1 kg. dolmalık biber,2 tane soyulmuş domates,2 su bardağı pirinç, 8-10 kuru soğan, 1 yemek kaşığı kuş üzümü, 1 yemek kaşığı dolmalık fıstık, 2 tatlı kaşığı nane 2 tatlı kaşığı karabiber,tuz yarım demet maydanoz1 tatlı kaşığı tarçın veya yeni bahar2 kesme şeker, 1 çay bardağı kaynamış su,yarım su bardağı zeytinyağı, Dolmaların içlerini boşaltıp yıkayın.Z.yağında soğanı ve fısıtğı renkleri değişene
Devamını Oku

AÇMA

0 yorum
1 paket ınstant mayayarım kg. süt1 tatlı kaşığı mahlep2 yumuurta(1 yumurta sarısı üstü için ayrılacak)1 tatlı kaşığı tu ve şekeryarım margarin eritilmişaldığı kadar un 1 yemek kaşığı susam ve çörek otu Sütü ılıtalım.tüm malzemeyi ekleyip yoğuralım.Unu azar azar yavaş yavaş ekleyelim ki fazla kaçmasın.Ele yapışmayacak bir kıvam alıncaya kadar un ekleye biliriz.Yaklaşık bir 15-20 dk hamuru üzeri
Devamını Oku

AÇMA

0 yorum
1 paket ınstant mayayarım kg. süt1 tatlı kaşığı mahlep2 yumuurta(1 yumurta sarısı üstü için ayrılacak)1 tatlı kaşığı tu ve şekeryarım margarin eritilmişaldığı kadar un 1 yemek kaşığı susam ve çörek otu Sütü ılıtalım.tüm malzemeyi ekleyip yoğuralım.Unu azar azar yavaş yavaş ekleyelim ki fazla kaçmasın.Ele yapışmayacak bir kıvam alıncaya kadar un ekleye biliriz.Yaklaşık bir 15-20 dk hamuru üzeri
Devamını Oku

SAVYER BİSKÜVİLİ TATLI

0 yorum

Savyer bisküvi,nam-ı diğer kedi dili bisküvi pratik tatlılarda bizlere epey bir kolaylık sağlıyor.
Eskiden beri bu bisküviyi biliyordum ama piyasada pek bulamıyordum.

Yaz başlangıcında BİM haftanın ürünü olarak kedi dili bisküvi satıyordu.
Hemen bir paket aldım ama yapılacak-denenecek o kadar çok tarif ve seçenek var ki,kıyıpta hiç birinde kullanamıyordum!
BİM'de zaten ürün anında bitmiş,yeni üründe gelmedi.

Dar günde kullanmak için erzak saklarmış gibi,daha iyi bir tarif çıkarsa diye ben bir paket bisküviyi saklıyordum.
Taki geçen haftaya kadar,geçen hafta bir baktım Kiler'de ekmek bölümünde epey bir stok yapılmış olarak savyer bisküvi satılıyor.

İlk işim evdeki bisküviyle tatlı yapmak oldu.
Nasıl olsa artık Kiler'de bol miktarda var.

*Kemal enişte bu tatlı senin için.

"Afiyetle Kalın"


SAVYER BİSKÜVİLİ TATLI;
Malzemesi;
1 Paket savyer bisküvi,
1 Paket vanilyalı pasta kreması,
1 Litre süt,
1 Paket Dr. Oetker çikolatalı sos,
1 Paket Ülker napoliten çikolata,
3 Kaşık hindistan cevizi,
Yapılışı;
Kedi dili bisküvilerinizin yarısını,bir kaseye koyduğunuz sütle ıslatıp servis tabağına dizin.
Üzerine tarifine uygun hazırladığınız pasta kremasından bolca sürün.

Bisküvilerin diğer yarısınıda sütle ıslatıp kremanın üzerine(önceki bisküviyi enine dizdiyseniz,ikinci katı boyuna dizin # bu şekilde) kapatın.

Çikolatalı sosu 2.5 bardak sütle pişirin,sıcakken içine napoliten çikolatayı atıp iyice eritin.
Hazırladığınız sosu tatlınızın üzerine bolca döküp,hindistan cevizini serpin.

"Afiyet Olsun"

Blogcu'da ki yorumlar;
6 Yorum
Devamını Oku

29 Eylül 2006 Cuma

Patlıcanlı ve Domates Soslu Makarna

0 yorum
© 2005-2006; metnin ve fotografin her hakki saklidir. Izin alinmadan www.lezize.com ve yan bloglari disinda hiç bir yerde hiç bir bahaneyle kullanilamaz.Makarnayı bol soslu sevdiğim için bunun araştırmasını yapıp nerde bol malzemeli varsa onu denerim. Aaa bir de domates sosluysa üstüne dökmeliyim öyle harmanlanmışını sevmem. Yazın işim kolaydır kışın biraz malzemeler sınırlı.Malzemeler;1 paket
Devamını Oku

İftar #2 - Fırında Tavuk But & Buharda Sebze & Bademli Pilav

0 yorum
© 2005-2006; metnin ve fotografin her hakki saklidir. Izin alinmadan www.lezize.com ve yan bloglari disinda hiç bir yerde hiç bir bahaneyle kullanilamaz.Aslında dünkü iftara yapacaklarımız böyle değildi ama kardeşim arayıp arkadaşım da gelicek diyince hemen alelacele şöyle bir menü çıkardık. İlk olarak tavuğu sebzeli olarak soteliyecektim ama kardeşim hafif bir şeyler yapın diyince de bu şekle
Devamını Oku

28 Eylül 2006 Perşembe

KOLYOZ PİLAKİ

0 yorum

Balık yiyemediğim halde bu kadar balık tarifi veriyorsam,balığı sevseydim durum ne olurdu bilemiyorum.
Tabi bu işte eşimin balığı çok sevmesi,eve sık sık balık alıp gelmesininde parmağı yok değil!
Bu ara derseniz, her hafta balık pişirir oldum. Yazın ne kadar rahattım oysa!
Ramazandan önce eşim kendisi için 1 kilo hamsi almış,bende hadi fazla sızlanmadan pişireyimde balık özlemini gidersin diye düşünürken,bir baktım başka bir poşette değişik bir cins 4 adet balık daha var.
"Bunca balık ne olacak,bunları niye aldın?" diye sordum.
"Değişik bir balık pişirir tarifini sayfanda yayınlarsın,senin için adını bile öğrendim.Balığın adı Kolyoz'muş" dedi.
Hayda,buyrun burdan yakın! Ne diyebilirsiniz ?
Böyle bir laftan sonra,hemen bana fazla zararı olmayacak şekilde nasıl pişirebilirim?
Kolyoz nasıl pişirilirse iyi olur derken,rahmetli Tuğrul Şavkay'ın Hürriyet gazetesi için hazırladığı yemek ansiklopedisinin "balıklar" bölümünde, Kolyoz hakkında bir bilgiye rastladım.
Kolyoz,Uskumru ailesindenmiş,Uskumruya benzermiş ama Uskumru kadar lezzetli değilmiş.
Bu arada inanılmaz kılçığı var,temizle temizle bitmiyor,yerkende kılçıklarla boğuşmaya iyi geliyorsunuz.Allah'tan balığı yemem için fazla ısrar olmadı.
Neyse bir gün önce hamsiyi kızartmIştım,evde daha kokusu vardı,bu seferde bu balığı fırına vereyim bari dedim ve pilakisini yaptım.
"Afiyetle Kalın"


KOLYOZ PİLAKİ;
Malzemeler;
4 Adet Kolyoz balığı,
2 Adet kırmızı biber,
3 Adet yeşil biber,
4 Adet domates,
3 Adet kuru soğan,
1 Demet maydanoz,
Tuz,limon,sıvı yağ


Yapılışı;
Bütün sebzeleri sotelik doğrayın.
Fırına dayanıklı bir tepsiye doğradığınız sebzeleri yerleştirin.
Sebzelerin üzerine balıkları yerleştirip,balıkların üzerine birer yemek kaşığı sıvı yağ gezdirin.
Tuzunu serpip,1 su bardağı su ileve edin.Tepsiniin üzerini alüminyum folyo ile kaplayın.
Sıcak fırında yarım saat pişirin,folyoyu açıp 10 dakika daha pişirin.
"Afiyet Olsun"

Blogcu'da ki yorumlar;

5 Yorum
Devamını Oku

27 Eylül 2006 Çarşamba

Limonlu Bavarez

0 yorum
© 2005-2006; metnin ve fotografin her hakki saklidir. Izin alinmadan www.lezize.com ve yan bloglari disinda hiç bir yerde hiç bir bahaneyle kullanilamaz.Yapımı çok kolay ve çok hafif bir tatlı bu. Limonlu dondurma sevenler kesinlikle denemeli, iftarlarda ağır tatlılar her zaman tercih edilmiyor, işte o zamanlar için bu harika bir seçim.Malzemeler;3 su bardağı süt1 su bardağı şeker1 yumurta2 yemek
Devamını Oku

Fındıklı Bisküvi

0 yorum
Fındık etkinliğine katılamadığım için üzülmüştüm çünkü öğünlerimizin birinde mutlaka yer alan çok sevdiğimiz bir yemiştir fındık. Bu bisküviler de öyle lezzetli oldu ki ağızda dağılıyor ve mis gibi fındık tadı insanın damağında kalıyor.Ben 2 boyda yaptım bisküvileri bir kısmı satandart pötibör bisküvi boyunda, bir kısmı da kahve yanına birer lokmalık kimsenin itiraz etmeyeceği boyda ;)Malzemeler
Devamını Oku

Ispanakli Börek

0 yorum

Malzemeler:
  1. 1 su bardagi yogurt
  2. 1 su bardagi süt
  3. 1 su bardagi sivi yag
  4. aldigi kadar un
  5. 1 adet maya (42 gr)
  6. 1 tatli kasigi seker
  7. yeteri miktarda tuz
  8. 4 yumurta (ikisinin sarisi üzerine sürmek icin ayrilir)
  9. icine dösemek icin yikanmis ve ince ince dogranmis 750 gr kadar ispanak ve biraz beyaz peynir, pul biber
  10. üzeri icin susam yada cörekotu
  11. beze aralarina sürmek icin bi minik kase sivi yag

Yapilisi:

  1. Büyükce bir karistirma kabina biraz un döküp malzemeleri ekleyelim. Mayayi sütün icinde eritelim öyle ekleyelim.
  2. Yumusak fazla sert olmayan ama elimize yapismayan bir hamur yogurup kabarmasi icin dinlendirelim.
  3. Hamurumuz kabarinca cevizden irice bezeler hazirlayalim.
  4. 5 adet bezeyi minik minik, ayni boyda acalim. Bezelerin arasina sivi yag sürelim ve bes bezeyi üst üste siralayalim.
  5. Simdi bu bes bezeyi hep birlikte iken acalim.
  6. Tepsimizi yaglayalim, actigimiz bezeleri tepsiye serelim.
  7. Yikayip iyice suyunu süzdürdügümüz ve dograyip peynirle karistirdigimiz ispanaklara tatlandirici olarak ben pul biber serptim.
  8. Ispanaklari hamurun üzerine döseyelim, üzerine yine bes bezeyi ayni sekilde hazirlayip ispanaklari kapatalim.
  9. Hazirladigimiz börek hamurunu yine kabarmasi icin dinlendirelim.
  10. Üzerine yumurta sarisi sürüp cörek otu serpip kizarana kadar 180 derecede ve önceden isitilmis firinda pisirelim.

Benim hamurum bir tepsiyi dösedikten sonra artti, ben kalan hamuru buzdolabina bir buzluk posetinin icine koydum. Ertesi günü kizgin yagda pisi gibi kizarttim, yumusacik cok lezzetli pisilerim oldu. Az oldugu icin evdekiler yine istedi.......

Devamını Oku

26 Eylül 2006 Salı

Depo' dan :) Lahana Salata- larım

0 yorum
Hazır Lahana mevsimi gelmişken depodakileri temizlemeye devam edeyim.. Bir dönem yemekvebiz mail grubumuzda Lahana Salataları cokca konusulmustu.O dönem bende heves edip alıp yapmıştım o gün bugündür yapıyorum.Yani yaklaşık 1,5 yıl oldu bu alatayı yapalı ben henüz yayınlıyorum. Özellikle kırmızı köz biberli olan salatanın resmi belli ediyor kendini.Diğer salatayı ise Cafe de yaptığımda cekmiştim
Devamını Oku

İftar #1 - Mantar Soslu Pirzola & Patates Püresi

0 yorum
© 2005-2006; metnin ve fotografin her hakki saklidir. Izin alinmadan www.lezize.com ve yan bloglari disinda hiç bir yerde hiç bir bahaneyle kullanilamaz.Dünkü iftar menüsünün ana yemeği buydu tam iftar vakti aceleyle yapılmış olsa da çok lezzetli olmuştu, mantar sevenlere kesinlikle tavsiye ediyorum.Malzemeler7 kuzu pirzola2 yemek kaşığı tereyağıKekik, toz kırmızı biberMantarlı Sos için;400 gr.
Devamını Oku

DOMATESLİ PİLAV

0 yorum


Yaz bitti!
Gerçek domatesler bitmeden,bir domatesli pilav yapalım diye düşündüm.
Gerçek domateslerle yaptığınız pilav daha lezzetli ve mis gibi domates kokulu oluyor.
Peki pilav pişirme yönteminiz nedir?
Ben evliliğimin ilk yıllarında pilav pişirirken,önce yağda şehriyeyi kavurup ölçüyle suyunu ilave edip,kaynayan suya pirinci ekliyordum.
Sonraki yıllarda pirinci kavurup,suyunu daha sonra eklemeye başladım ama bu iki yöntemde de pirinci pişirmeden hemen önce yıkayıp,hiç ıslatmıyordum.
Sanki pirinci saatler önceden ıslatırsam şişip,lapa olacakmış gibi geliyordu.
Ne kadar yanıldığımı ve ön yargılı olduğumu bu yaz anladım.
Misafirliğe gittiğimiz bir yerde evin hanımı,pirinci en az üç saat önce sıcak su ile ıslatmıştı.
Kavurarak normal bir şekilde pişirdi ve pirinçler hiç birbirine yapışmadı.
O günden beri bende mümkün olduğunca erken ıslatıp,öyle pişiriyorum pilavı.
Pirinç suyun içinde çekeceği kadar suyu çekiyor,daha az su ekleyerek pilavınızı pişiriyorsunuz.
Ne demiş Albert Einstein "Atomu parçalamak,ön yargıyı parçalamaktan kolaydır"

"Afiyetle Kalın"
DOMATESLİ PİLAV;
Malzemesi;
2 bardak önceden ıslatılmış pilavlık pirinç,
3 adet büyük boy domates,
Sıvı yağ - Tuz
Yapılışı;
Domatesleri rendeleyip,pilav tencerenizde suyunu salıp,çekinceye kadar pişirin.
Domatesin hiç suyunun kalmaması gerekiyor,sıvı yağı ilave edip domatesleri kavurun.
Domatesin üzerine,daha önce ıslatıp süzdüğümüz pirinci ekleyip kavurmaya devam ediyoruz.
Uygun ölçüde (pirincin cinsine göre bu ölçü değişiyor ) suyunu ve tuzunu ekleyip pişiriyoruz.
Bu arada bu pilav teflon tencerede pişirseniz bile çabuk dibini tutabiliyor,gözünüzü üstünden ayırmayın.
Piştikten sonra kapağını açıp,karıştırarak biraz havalandırın.

"Afiyet Olsun"

Blogcu'da ki yorumlar;

5 Yorum
Devamını Oku

Beyaz Damla Cikolatali Tepsi Tatlisi

0 yorum
Tepsi tatlilarinin hem tasinmasi ve servisi kolay, hem de az bir emekle cok kisiyi memnun etme imkani veriyorlar. Ustelik cogu zaman maliyeti fazla olmayan, ekonomik tatlilar. Kalabaliga tatli yapmak gereken zamanlarda bircok farkli secenegim olsa bile, sonunda genellikle bir tepsi tatlisinda karar kiliyorum. Bazen normalde farkli bir kalipta yaptigim bir tatliyi yukarda soz ettigim
Devamını Oku

25 Eylül 2006 Pazartesi

Özbek Pilavı

0 yorum
Bu pilav yanına çok fazla başka çeşit gerektirmeyecek kadar besleyici ve doyurucu. Özellikle de çocuklar için çünkü protein, karbonhidrat, lif her şey var. Bu açıdan düşününce etli sebze dolmalar da can kurtarandır çocuklu aileler için aslında. Tarifi veren kişi aslında içine acı kırmızı biber de eklendiğini söylemişti ama benim için pilavı yemesi gereken asıl hedef bizim ufaklık olunca biber
Devamını Oku

İftar #1 - Dövme Çorbası, Patates Püresi, Mantarlı Pirzola

0 yorum
© 2005-2006; metnin ve fotografin her hakki saklidir. Izin alinmadan www.lezize.com ve yan bloglari disinda hiç bir yerde hiç bir bahaneyle kullanilamaz.Sanırım Nazan hanım'dı, yorumunda iftar menüleri de hazırlarsanız sevinirim demişti, bugünkü iftarın menüsünü biraz özensiz ve aceleyle hazırlanmış bir sofra olsa da (maalesef henüz güneş gittiği zaman yapay ışıkta doğru düzgün fotoğraf çekmeyi
Devamını Oku

24 Eylül 2006 Pazar

FETTUCİNİ ALFREDO SOSLU

0 yorum
Aslinda bu tarifi Makarna etkinliğinde yapmak istemiştim ama o zaman ki yoğunlukdan olmadı kısmet değilmiş.1 paket fettucini yada yassı spagetti8 bardak sutuz1 paket brokoli2 tavuk göğsü 2 adet sivri biber1 çorba kaşığı salça2 adet ora boy soğanBaharatSOS:3 çorba kaşığı tereyağ100 gr.krema200 gr. eski kaşar yada parmesan4 çorba kaşığı sutuz Öncelikle makarnamızı haşlıyoruz yaklaşık bir 10-15 dk
Devamını Oku

FETTUCİNİ ALFREDO SOSLU

0 yorum
Aslinda bu tarifi Makarna etkinliğinde yapmak istemiştim ama o zaman ki yoğunlukdan olmadı kısmet değilmiş.1 paket fettucini yada yassı spagetti8 bardak sutuz1 paket brokoli2 tavuk göğsü 2 adet sivri biber1 çorba kaşığı salça2 adet ora boy soğanBaharatSOS:3 çorba kaşığı tereyağ100 gr.krema200 gr. eski kaşar yada parmesan4 çorba kaşığı sutuz Öncelikle makarnamızı haşlıyoruz yaklaşık bir 10-15 dk
Devamını Oku

PEYNİRLİ POĞAÇA

0 yorum
Yarım su bardağı margarinYarım su bardağı z.yağı1 paket kabartma tozu 2 yumurta(bir yumurtanın sarısı üstü için ayrılacak)1 çay kaşığı tuz1 su bardağı yoğurtaldığı kadar unİç malzemesi:Beyaz peynirdereotuTüm malzemeyi(un hariç) iyice karıştıralım.Unu yavaş yavaş ekleyip iyice yoğuralım.Hamurumuz yumuşak ama yapışmayacak bir kıvam alana kadar un eklemeye devam.Peyniri ezip dere otunu ince ince
Devamını Oku

PEYNİRLİ POĞAÇA

0 yorum
Yarım su bardağı margarinYarım su bardağı z.yağı1 paket kabartma tozu 2 yumurta(bir yumurtanın sarısı üstü için ayrılacak)1 çay kaşığı tuz1 su bardağı yoğurtaldığı kadar unİç malzemesi:Beyaz peynirdereotuTüm malzemeyi(un hariç) iyice karıştıralım.Unu yavaş yavaş ekleyip iyice yoğuralım.Hamurumuz yumuşak ama yapışmayacak bir kıvam alana kadar un eklemeye devam.Peyniri ezip dere otunu ince ince
Devamını Oku

KIRMIZI MERCİMEK ÇORBASI

0 yorum

RAMAZAN-I ŞERİF
Bugün size Ailem dergisinde çıkan Ramazanla ilgili yazıyı yayınlamak istiyorum.
Kalplerimizin heyecanla çarpacağı,sevinçlerin,mutlulukların,paylaşmanın,ibadetin,tesbihatın ve daha nice güzelliklerin zirveye çıkacağı Ramazan ayının atmosferi içine girmiş durumdayız.
Ramazan günleri,tam da sıkıntıları rahmetle,güzellikle,sevgiyle savma günleri olmalı bizler için.
Kainatın efendisi (s.a.v.),Ramazan ayından övgüyle sözetmiş;bu ayda şeytanların bağlanacağını,yapılan hayır ve hasenatın kat kat karşılık bulacağını müjdelemiştir.
Gelin, bu mübarek günlerde ailemize,akrabalarımıza,komşularımıza Ramazan'ın gelişini hissettirelim.

İFTAR DUASI
Allah'ım!
Senin için oruç tuttum,senin rızkınla orucumu açtım,
ancak sana tevekkül ettim,seni hamdinle tesbih ederim.
Allah'ım benden kabul buyur.çünkü sen işiten ve bilensin.

Ramazan-ı Şerifiniz Mübarek Olsun.

Çocukluğumdan beri iftar denilince aklıma hep mercimek çorbası gelir.
Sizinde yuvanız,bu mercimek çorbası kadar sıcak ve huzurlu olsun.
"Afiyetle Kalın"

MERCİMEK ÇORBASI;
Malzemeler;
1 su bardağı kırmızı mercimek,
1 çay bardağı pirinç,
1 küçük boy havuç,
1 orta boy soğan,
1 yemek kaşığı biber salçası,
3-4 dal ince kıyılmış dereotu,sıvıyağ-tuz
Yapılışı;
Soğanları küçük doğrayıp,sıvı yağda kavurun.
Biber salçasını ekleyin,biraz daha kavurup,suyunu ekleyin.
Mercimekle pirinci ayıklayıp,yıkayın.
Kaynayan suya mercimekleri , pirinci ve zar gibi doğradığınız havuçları ekleyin.
Tuzunu atıp,pişmesine yakın ocağı kapatmadan önce incecik kıydığınız dereotunu ekleyin.
Mercimek çorbanız piştikten sonra el blendırı ile çırpın.
"Afiyet Olsun"
Blogcu'da ki yorumlar;
6 Yorum
Devamını Oku

23 Eylül 2006 Cumartesi

Buğulama Et...

0 yorum
Hafif bir et yemeği..
Et buzluktan çıkardıktan sonra,iyice çözülmeden dilim dilim kesilir.
Dilimlenen etler bir güzel dövülür.Çok hafif sıvıyağla yağlanıp tuzlandıktan sonra(yağlanınca daha yumuşak oluyor);tencereye bir sıra et, üzerlerine halka halka kesilmiş domates ve soğan ve tekrar et olacak şekilde malzeme bitinceye kadar yerlerleştirilir.
Çok kısık ateşte kendi suyuyla pişirilir ayrıca su katılmaz.Pişmesi genelde 2 saate yakın oluyor.Lakin çok lezzetli ve hafif bir et yemeği..Ben ayrıyeten bir baharat kullanmıyorum.Domatesin ve soğanın verdiği lezzet yetiyor.(benim domatesler baya bir olgun olduğu için et pişinceye kadar eriyip gitmişler:))

Herkesin Ramazanı mübarek olsun..
Devamını Oku

Sahurluk #1 - Büzgülü Bohça Poğaçalar

0 yorum
© 2005-2006; metnin ve fotoğrafın her hakkı saklıdır. İzin alınmadan Lezize ve yan blogları dışındaki hiç bir yerde hiç bir bahaneyle kullanılamaz.Ramazan başladı nihayet.. Eğer yapabilirsem Ramazan boyunca çeşitli sahurlukları eklemeye çalışıcam düzenli bir şekilde bakalım..Evet bunlar geçen gün Figen ablanın bize yaptığı poğaçalar. Summer küserim demişti tarifini yazmazsan :), küsme bak hem
Devamını Oku

Kirecte Kabak-II

0 yorum
Onumuzdeki ay bir daha denemeye firsatim olur mu bilemedigimden simdiye kadar olan tecrubemi bir iletiye donusturmek istedim. Ikinci denemem de tam istedigim gibi olmadi ama benim yanlislarim size yol gosterebilir belki.Oncelikle Amerika'da kirecin aradigimiz cinsi supermarketlerin tursu ve konserve yapma ile ilgili malzeme satan bolumlerinde Pickling Lime adiyla bulunabilirmis. Ben kendiminkini
Devamını Oku

22 Eylül 2006 Cuma

Hoşâyendegân {Odamın Yeni - Eski Yastığı}

0 yorum
...Neyse bu dökülen dolaplar, yorganlar, yastıklar, yıkanan çırpılan yünler esnasında yukarıdaki güzel Türk İşi işlemeli yastığı annem çeyizinden çıkardı içini doldurdu. Görür görmez vuruldum. Benim bazı konularda saplantılarım vardır (herkesin vardır sanırım neyse); Bir eşyayı, ayakkabıyı, bunun gibi mesela bir yastığı...Devamı burada...© 2005-2006; metnin ve fotoğrafın her hakkı saklıdır. İzin
Devamını Oku

Sabah 7'de uyanmak...

0 yorum
Canım uzun zamandır kabaklı sufle veya kek istiyordu, bir türlü fırsatını bulup yapamıyordum. Geçen gün güzel bir tuzlu kek tarif buldum, malzemelerine rendelenmiş kabak ekliyip ununu biraz arttırarak yaptım, kalıplara döktüm ve fırına koydum, biraz da ağır ağır pişmesini istedim. 1 saat geçti kek kabardı ama hala altı ıslak, yarım saat geçti hala aynı durumda derken bir yarım saat daha geçti ve
Devamını Oku

Ay Çöreği

0 yorum
Posted by Picasa
Ay Çöreği, Eşimin en sevdiği yiyeceklerden biridir.Bende uzun zamandır yapmak istiyorum ama açıkçası pastanelerdeki lezzeti yakalayamamaktan korkuyordum. Buzlukta önceden bunun için planlayıp koymuş olduğum bir kek vardı.Bunun üzerine daha fazla düşünmeyip elimde olan bir tarifi uygulamak istedim.İyiki de öyle yapmışım; sonuç aslına o kadar yakın oldu ki blogumda yayınlamaya karar verdim.
Malzemeler:
Hamur için:
  • Yarım paket yaş maya
  • 1 çay bardağı pudra şekeri
  • 1,5 çay bardağı süt
  • 2 tane yumurta-oda sıcaklığında (1 tanesi hamur için, 1 tanesi üzeri için)
  • 100 gr. margarin-oda sıcaklığında (Becel kullandım)
  • Aldığı kadar un
    Harcı için:
  • yarım kalıp kek (veya sadece ceviz ve kuş üzümünden yapabilirsiniz)
  • 1 tatlı kaşığı tarçın
  • 1 çay kaşığı yenibahar
  • 2 tatlı kaşığı kakao
  • 2 yemek kaşığı süt
    Yapılışı:
  • Sütü bir cezve veya kaba alıp ocak üzerinde ısıtalım.Ilık olduğunda içine mayayı ekleyelim ve eritelim. Margarin ve şekeri bir kapta karıştıralım.Sonra sırasıyla mayayı, yumurtayı ve unu ekleyelim.(Hamur yumuşak ve kolay yoğurulan, ele yapışmayan bir kıvamda olmalıdır.)Hamurun üzerini bir bez ile kapatıp eğer vaktiniz var ise 1-2 saat bekletelim.
  • Ayrı bir tarafta eğer kek ile yapacaksanız; keki rondodan geçirelim.İçine tarçın, yenibahar, kakao ve sütü ekleyelim.(Arzu ederseniz başka malzemelerden de harç hazırlayabilirsiniz)
  • Hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar koparalım ve tezgahta merdane yardımıyla ince olacak şekilde yuvarlak açalım.
  • İçine malzemeden koyup, elimizle yuvarlayarak önce rulu şekline ve daha sonra ay çöreği şekline sokalım.
  • Yağlı kağıt serdiğimiz veya yağladığımız tepsiye dizelim ve üzerine yumurta sarısı sürelim. Önceden 180 derecede ısıttığımız fırında üzeri kızarana kadar pişirelim.

Afiyet olsun...

Devamını Oku

21 Eylül 2006 Perşembe

SOSİSLİ MÜCVER

0 yorum
Bu ilk resim arkadaşımdan çektiğim güzel görünen kısmı benim çektiğim pek net bilgi vermiyordu.3-4 adet patates1 büyük boy havuç1 kereviz1 kabak3 tavuk sosis(ben normal sosis kullandım.)2-3 çorba kaşığı untuz,karabiber2 yumurta Patatesleri kabuğunu soyup yıkayın.Havucun dış kısımlarını temizleyip sudan geçirin.Kerevizin kabukalrını soyup yıkayın.Son olarak kabağın kabuklarını soyup
Devamını Oku

SOSİSLİ MÜCVER

0 yorum
Bu ilk resim arkadaşımdan çektiğim güzel görünen kısmı benim çektiğim pek net bilgi vermiyordu.3-4 adet patates1 büyük boy havuç1 kereviz1 kabak3 tavuk sosis(ben normal sosis kullandım.)2-3 çorba kaşığı untuz,karabiber2 yumurta Patatesleri kabuğunu soyup yıkayın.Havucun dış kısımlarını temizleyip sudan geçirin.Kerevizin kabukalrını soyup yıkayın.Son olarak kabağın kabuklarını soyup
Devamını Oku

Hamsi Koydum Tavaya

0 yorum
MerhabaBu aksam yemekte ne vardi konusunu isledigimizi biliyorsunuzcogunuz Yemekbiz yahoo gurubumuzda.Gurupta herkes pisirdiklerini paylasiyor tum yemekbiz dostlari ile.Bende bu aksam bizim soframizda ne vardi onu sizlerle paylasmak istedim.Gectigimiz gunlerde bugulamasini yaptim, bu aksamda tavasini.Bu donem hamsi cok bol ve mutfak butcesini sarsmayacak durumda.Bugun kilosunu 3 Ytl. den aldim.
Devamını Oku

MEZGİT FİLETO

0 yorum

Yine balık!
Güya ben balık yiyemiyorum,bu üçüncü balık tarifi oldu.
Berat Kandilinin olduğu gün Kiler'e gitmiştim.
Bir baktım,balık reyonu açılmış.
Tabii hiç balık almayı düşünmüyorum,bakıyorum derken Mezgit filetoyu gördüm.
Bembeyaz tavuk eti gibi duruyordu.
Dedim fazla temizleme derdi yok,ben bunu eşime alayım kandil günü sevinsin.
Eve geldim,hemen ızgarayı yaktım.2 parça balığı üstüne yerleştirdim
Allah'tan fazla balık yerleştirmemişim,lime lime döküldü.Izgaraya dayanmadılar.
4 parça almıştım ortadan ikiye bölmüşlerdi,.
Hemen kalan sağlar bizimdir diyerek ocağa balık tavasını yerleştirdim.
Bildiğinden şaşma nasihatına uyarak klasik usulde pişirdim.
Kızkardeşim,undan önce yumurtaya bulanınca çok lezzetli olduğunu söyledi.
Bir daha alırmıyım, bilmiyorum.Bizimkilere tadı yavan geldi.
Mezgitin tadı tavuk etine benzediği için tavuk balığı da deniliyormuş.
"Afiyetle Kalın"

MEZGİT FİLETO;
Malzemesi;
4 Parça Mezgit fileto,
1 su bardağı mısır unu,
Kızartmak için sıvı yağ,tuz.
Yapılışı;
Mezgitleri yıkayıp,suyunu süzdürün.
Balık tavanıza yeterince yağ koyup,kızdırın.
Mezgitleri mısır ununa bulayıp,kızgın yağda yakmadan kızartın.
Yanında bol yeşillik ve kırmızı balık soğanı ile servis yapın.
"Afiyet Olsun"

Blogcu'da ki yorumlar;

12 Yorum
Devamını Oku

Oldu Olacak!

0 yorum
Ciya'da kirece yatirilarak yapilmis kabak tatlisi yedikten sonra bu yasimda kabak tatlisi sever oldum. Munevver'den ve diger bazi arkadaslarin yorumlarindan aldigim ipuclariyla bu tatlida kullanilan kireci Internet'ten buldum ve ismarladim. Dun de hayatimin ilk kabak tatlisini yaptim. Sonuc Ciya'ninki kadar basarili olmasa da, kesinlikle o guzel lezzet ve dokuyu hatirlatti. Uzun zamandir hic bir
Devamını Oku

19 Eylül 2006 Salı

MANTAR ÇORBASI

0 yorum


Farkında mısınız? Sayfamda hiç çorba tarifi yok!
Muhterem'le Afiyetlenin açılışı yaz aylarına gelince,içimden yaz sıcağında hiç çorba pişirmek gelmedi.
Şimdi soğuk havalar başladı,bol bol çorba pişirip tariflerini yayınlayacağız inşaallah.
İlk çorba tarifimde,mantar çorbası!
Bu tarif bir kaç yıl önce Lezzet dergisinde çıkmıştı,evde her zaman bulunan malzemelerden oluşuyor.
Ara sıra bu tarifi pişiriyorken içine,didilmiş tavuk göğsü ve tuzot atıyorum,çok lezzetli ve değişik bir çorba oluyor.
Mantarlarınız ne kadar taze ve beyazsa,çorbanız o kadar beyaz oluyor.
Kararmalarını önlemek için limonlu suda bekletebilirsiniz.
"Afiyetle Kalın"

MANTAR ÇORBASI;
Malzemeler;
Yarım kilo mantar,
1 adet soğan,
2 kaşık un,
2 su bardağı süt,
3-4 dal maydonoz,sıvı yağ,tuz.
Yapılışı;
Mantarları temizleyip,ince ince doğrayın.İsterseniz saplarını hiç karıştırmayın.
Derin tencerede mantarları kavurmaya başlayın.İlk kavurmada kara bir su bırakıyor,ben o kara suyu döküp,
mantara sıvı yağı öyle ekliyorum.
Mantarları sıvı yağda,küçücük doğradığınız soğanlarla biraz daha kavurun.
Mantarlara 3 su bardağı su ilave edip,biraz kaynatın.
2 kaşık unla,2 su bardağı sütü iyice çırpın.
Karıştıra karıştıra mantarlara ilave edin,birazda bu karışımla kaynayan çorbanızın tuzunu atın.
Ocağı kapatmadan önce ince kıydığınız maydanozları ilave edin.
Maydanozları erken katıp çok pişirirseniz, rengi değişip kararıyor.
"Afiyet Olsun"

Blogcu'da ki yorumlar;
4 Yorum
Devamını Oku

18 Eylül 2006 Pazartesi

Burcukuşu'ndan nefis mamalar 1 yaşında!

0 yorum


Bu serüvene başlayalı tam 1 yıl oldu...
Bu zaman zarfında blogumu ziyaret eden, yorumlarını ileten,bana ilham veren ve bana destek olan herkese teşekkür ederim.Uzun yıllar beraber olmak dileğiyle...
Devamını Oku

Ahududulu ve Muzlu Sarlot

0 yorum
Oldukca serin gecen son iki haftadan sonra, yazdan kalma gunler yasiyoruz. Tam kisliklari cikartmali derken, yine ketenlere, ince pamuklulara donduk. Tabii havanin sicakligi yedigimizi ictigimizi de etkiliyor ister istemez. Sizi bilmem ama yaz tatlisi deyince benim akima dondurmadan cok yaz meyvalariyla yapilmis hafif sarlotlar geliyor. Gecen hafta markette oldukca makul fiata ahududu bulunca,
Devamını Oku

Geç gelen tatil anıları...

0 yorum


Yaz çabucak bitiverdi...
Aslında yazı yaşarken çok sıcak ve bunaltıcı olduğundan şikayet edip durdum ama bitince özler oldum...
Bu yaz senelik iznimi 2 seferde kullandığımdan; Eşimle 2 kere tatil yapma şansımız oldu.İlk tatilimizi Çıralı'da geçirmiştik ve uzun uzun anlatmıştım.
İkinci tatilimizde Eşimin ailesini ziyarete Balıkesir / Dalyan'a gittik.Orada bol bol dinlenme imkanımız oldu.
Ve Sevgili Kocacığım oradayken bizlere o meşhur çiğ köftesinden yaptı.Gerçekten böyle bir lezzet olamaz tek kelimeyle harikaydı:)
İstanbul'a dönmeden önce benim çok uzun zamandır sayıklayıp durduğum Cunda Adası'na uğradık.Tam hayallerimdeki gibiydi Cunda...
Cunda'yı Sevgili Sibel'in anlatımından okumanızı tavsiye ederim.Sibel gerçekten çok güzel anlatmış.
Cunda'da birkaç saat kaldık.Oraya gittiğimizde saat oldukça erkendi ve hava çok sıcaktı.Konaklamayı düşünmediğimizden öğle yemeğimizi yedikten sonra yola çıktık.
Cunda gerçekten mutlaka görülmesi gereken bir yer.Yıllardır Haşmet Babaoğlu'nun yazılarını okuyup Cunda'ya gitmeyi hayal ederken bu yaz bu hayalimde gerçek oldu:)
Sahilde bulunan balık restaurantlarının arasından birini seçtik ve İstanbul'da bulamayacağımız özel mezelerinden rica ettik.
Bize karides salatasını, kabak çiçeği dolmasını ve deniz börülcesini tavsiye ettiler.Gerçekten çok lezizdi.Zaten başlı başına zeytinyağı-ekmek ikilisi bile yeterdi...
Benim planım yemekten sonra sakızlı dondurma yemekti ama çok tok olduğumdan:) sadece Eşim yiyebildi ve çok beğendi:)
Cunda sokaklarında dolaşırken kendimi zaman tünelinde hissettim.Kimbilir o daracık sokaklarda ne hikayeler gizliydi...
Ömrümüzün bir döneminde oralarda yaşamayı hayal ettik...
Ve kalbimin bir kısmını da Cunda'da bırakarak İstanbul'a döndüm...
Devamını Oku

MERCİMEK KÖFTE

0 yorum
1 su bardağı kırmızı mercimek2 su bardağı su1 su bardağından biraz eksik ince (köftelik)bulguryarım su bardağı zeytinyağ2 orta boy kuru soğan2 çorba kaşığı tepeleme domates salçası1 çorba kaşığı biber salçası1 tatlı kaşığı kimyon,tuz,kırmızı ve karabiber1 demet maydanoz,taze soğan2 adet marulMercimekleri yıkayılım,suyu süzüldükten sonra bir tencereye alalım.Suyumuzu ekleyelim ve
Devamını Oku

MERCİMEK KÖFTE

0 yorum
1 su bardağı kırmızı mercimek2 su bardağı su1 su bardağından biraz eksik ince (köftelik)bulguryarım su bardağı zeytinyağ2 orta boy kuru soğan2 çorba kaşığı tepeleme domates salçası1 çorba kaşığı biber salçası1 tatlı kaşığı kimyon,tuz,kırmızı ve karabiber1 demet maydanoz,taze soğan2 adet marulMercimekleri yıkayılım,suyu süzüldükten sonra bir tencereye alalım.Suyumuzu ekleyelim ve
Devamını Oku

17 Eylül 2006 Pazar

Hindistancevizli Kurabiye

0 yorum
Bu tarifin blogda olduğunu sanıyordum.Sanıyordum çünkü geçen hafta arkadaşım beni Cafe den arayıp hindistancevizli kurabiyenin tarifini istedi. Siteden arşivden girip bak dedim.Aradan 5 dk. Geçti ve arkadaşım sitede yok dedi? Nasıl yani link mi çalışmıyor acaba derken gece gelip baktım ki gerçekten yokmuş? Hâlbuki bu tarif 2005 in Kasım ayında yazılmıştı siteye yerleştirilmek üzere. Ben
Devamını Oku

Taze incir bitmeye yüz tutmuşken

0 yorum
Elimi çabuk tutup hemen bu keki denedim. Aslında orjinal tarifinde kuru incir kullanılıyor ama ben tazesiyle denemek istedim. Derken zaten tarife çok sadık kalamadım. Bu kek Sofra Dergisinin tarifi ve adı da bademli kek aslında :) Kekini tarifteki gibi uyguladım, sadece yağı azalttım. Kek olarak da benim çok hoşuma gitti. Gelelim tarife.Malzemeler:Kek için;2 adet yumurta1,5 su bardağı toz
Devamını Oku

15 Eylül 2006 Cuma

Sakin bir akşam yemeği..

0 yorum
Bir kaç gündür acabalı davetlerden sonra nihayet bu gece Ayşe teyzem ve eniştemi yemeğe alabildik. Kuzenlerim gelemedi :( onlara bunun pişmanlığını iyice yaşatmak için menüyü ve fotoğrafları hemen ekliyorum. Gerçi ben gecenin yemekten sonraki kısmında odama kapanıp çalışmak zorunda kaldım ama işimin olmadığı bir gün (öyle bir gün var mı?) daha güzel vakit geçiririz nasılsa diye teselli ediyim
Devamını Oku

YE#14 Makarna

0 yorum
Bu ayki konuyu duyunca; "oo uzmanlık alanım neler yaparım artık neler" diye düşünmüştüm ama nedense böyle olmadı, bazıları istediğim gibi olmadı bazılarını canım denemek istemedi, bir isteksizlik geldi, niye bilmiyorum (havalardandır havalardan -herşeyin suçlusu havalar ya-)...Sahra da aslında patlıcan soslu makarnasından yapmıştı ama postunu tam olarak yazamadan modemi arızalandı ve evden de
Devamını Oku

Hirsizlik ve Utanmazlik

0 yorum
Gelismelerle ilgili durumlari sevgili Tijen Inaltog'un sitesinden ogrenmeye devam edecegiz.ISKENDERIYE.COM'UN ALT SITESI GURME.NET'IN HIRSIZLIGI VE UTANMAZLIGIBU YAZIYI WWW.ISKENDERIYE.COM SITESININ ALT SITESI OLAN WWW.GURME.NET SITESININ YUZSUZLUGUNU IFSA ETMEK ICIN YAZIYORUM. EGER OTOMATIK OLARAK ALIYORLARSA YAZI VE RESIMLERIMIZI, BUNU DA YAYINLAYACAKLARDIR. SIZLERDEN RICAM SIZLER DE
Devamını Oku

Kremalı, Sebzeli ve Mantarlı Tagliatelle

0 yorum
Bu tarifi daha önce bir kaç malzeme farklı olarak Sahra yapmıştı ve ben bayılmıştım. Babam da çok sevmiş o yüzden küçük iftar soframa bu makarnadan yaptım evde olan malzemelere göre biraz değişti...Malzemeler; 250 gr. tagliatelle eriştesi250 gr. ince julyen doğranmış tavuk eti1 adet orta boy kuru soğan ince kıyılmış2 adet ince jülyen doğranmış renkli biber200 gr. ince jülyen doğranmış kabak200 gr
Devamını Oku

Lasagne di Magro {Etsiz Lazanya}

0 yorum
Kuzey İtalya'da lazanya genellikle besciamella (beyaz bir sos) ve etle {ragù} ile yapılırmış. Güney'de ise besciamella sosunun yerine ricotta ve mozarella peynirleri et yerineyse bol domates sosu kullanılırmış.Ricotta ve mozarella peynirleri maalesef elimin altında olmadığından kaşar peyniri kullandım. Ricotta yerine lor koysam mı diye düşündüm ama cesaret edemedim. Lazanyalar da taze lazanya {
Devamını Oku

YE# 14 PAZILI FIRIN MAKARNA ve BODRUM MAKARNASI

0 yorum

YE#14 MAKARNA TARİFLERİ;
Yaşasın!
Sonunda bende yemek etkinliklerine katılıyorum.
İnşallah yüzüme gözüme bulaştırmam.
Muhteremle Afiyetle olarak ,blog aleminde 3. ayımı doldurdum.
Sütlü tatlılar geçti,salatalar geçti bir fırsatını bulup (birde acemilik) bir türlü katılamadım.
Bu sefer ne olursa olsun şeytanın bacağını kırıp,bu etkinliğe katılacağım dedim.
İnşalllah bundan sonrakilerede bi aksilik olmadan katılabilirim.
Makarna etkinliğine Lezzet dergisinden bir tarifle katılıyorum.
Bir de yıllar önce Sana yağın kuponla verdiği bir kitaptan öğrendiğim Bodrum Makarnası tarifiyle,Peynir gemisinden Elvana konuk oluyorum.(http://www.peynirgemisi.blogspot.com/)
"Afiyetle Kalın"

PAZILI FIRIN MAKARNA;
Malzemeler:
6-7 adet pazı yaprağı
Yarım paket makarna(tercihen kesme yada düdük)
1 çay bardağı çekilmiş ceviz
1 su bardağı kaşar peyniri
40 gr tereyağ ve tuz

Yapılışı:
Pazının sadece yapraklarını tuzlu sıcak suya tek tek batırıp ,çıkarın ve kağıt havlu üzerine alıp suyunu süzdürün.
Makarnayı tuzlu suda haşlayın.(Orjinal tarifte 1 tutam safranla pişiriliyor)
Pişirip süzdüğünüz makarnaya kaşar peynir,ceviz ve tereyağının birazını ekleyin.
Bu tarifi fırına dayanıklı tencere şeklindeki bir kapta da yapabilirsiniz.
Küçük sufle kaplarında kişi başı servis olarak da hazırlayabilirsiniz.
Kaplarınızın dibini tereyağı ile yağlayın.
Pazı yapraklarını tencerenizin dibine ve yan taraflarına dizin.
Üzerine hazırladığınız makarnayı yerleştirin.
Artan ve kenarlarından sarkan pazı yapraklarıyla makarnanın ortasını kapatın.
Orta hararetteki fırında 20-25 dk pişirip servis tabağına ters çevirerek servis yapın.
Üzerine kaşar rendeleyebilirsiniz.
"Afiyet Olsun"

BODRUM MAKARNASI;
Bu tarifi belki sık sık yapıyorsunuzdur ama ismi başkadır.
Oldukça kolay bir tarif ,hatta canınız mantı çekiyorsa ve yapacak vaktiniz yoksa bu tarifle nefsinizi kandırabilirsiniz.
Sarımsaklı yoğurt,kıyma ve salça üçlüsü biraz mantı yiyiyormuş hissini veriyor.
Zaten bir diğer adı da yalancı mantı.
"Afiyetle Kalın"

BODRUM MAKARNASI;
Malzemeler:
1 paket makarna
1 kase sarımsaklı yoğurt
200 gram kıyma
1 adet soğan
2 yemek kaşığı biber salçası
Tuz,baharat
Yapılışı:
Makarnayı tuzlu suda haşlayıp soğuk sudan geçirip süzün.
Hazırladığınız makarnayı servis tabağına yerleştirin.
Kıymayı,küçük doğradığınız soğanla birlikte kavurun.
Kıyma kavrulduktan sonra içine 2 yemek kaşığı salçayı ve dilediğiniz baharatı (kimyon,karabiber,nane)ekleyin.
Makarnanın üzerine önce sarımsaklı yoğurdu daha sonra hazırladığınız kıymalı ve salçalı harcı yerleştirin.
"Afiyet Olsun"

Blogcu'da ki yorumlar;
8 Yorum
Devamını Oku

14 Eylül 2006 Perşembe

YE-14: Cikolatali Tagliatelle

0 yorum
Bu ayki etkinligimizin evsahibi Peynir Gemisi, konumuz ise Makarna. Bizim Pastane icin kolay bir konu degildi tabii bu, ama Turkiye'de bulundugumuz sure icinde iki etkinlige birden katilamayinca bu yil bir daha etkinlik kacirmamaga ahdettim ve biraz zorlayarak da olsa konumuza uygun bir tarif buldum sonunda. Hem de her zamankinin aksine tarifimi son gune birakmadan denedim ve iletimi vakitlice
Devamını Oku

TİRİT..

0 yorum
Bizim buralarda; davet yemeklerinin başında gelir tirit...Büyük büyük tepsilerde servis yapılır.
Kış hazırlıklarından olan yufka yapımıyla başlar tiritin hazırlanışı..Konu komşu çağrılır.Ocaklar yakılıp, saçlar kurulur.Kimisi yufkaları açar, kimisi pişirir.Arada boş yufkaların arasına yağ sürülerek sıcak sıcak yenir.Herkes dönüşümlü olarak iş görür.Yorulan kalkar bir diğeri oturur.Namazını kılıp dinlenen yeniden oturur.Yufka yapımı ihtiyaç kadar, akşama değin sürer.Sonra demet demet sıralanıp rutubetsiz bir yerde kış için saklanır.
Her güzel şeyin emek istediği gibi tiritte baya zahmetlidir.Lakin sonrası çok pratiktir.Arzuya göre ister etle, istenirse tavukla yapılabilir.Et kemikli veya kemiksiz olabilir.Tavuk kullanılacaksa tercihen anaç tavukla hazırlanır.Sebebi daha yağlı ve lezzetli ve de bereketli olmasıdır.
Düdüklü tencerede haşlanan et; ister parça parça istenirse didiklenerek ayrı bir yere alınır. Yufkalar tepsiye çok kırıklanmadan parçalanarak yerleştirilir. Sonra etler yerleştirilerek,haşlanan etin suyu kaynak kaynak her yerini ıslatacak şekilde, üzerine kepçeyle dökülür.

En son ise; olmazsa olmaz, karabiber serpilerek servis yapılır.
Afiyet olsun...
Devamını Oku

13 Eylül 2006 Çarşamba

Sultan Çorbası ve Süslü Patlıcan Salataları

0 yorum
"Tarife başlamadan önce belirtmeliyimki; Gurme.net veya diğer herhangi bir sitenin bu ve bu sitedeki herhangi bir şeyi yayınlamasına iznim yoktur." Geçen akşamlardan birinde annem ne yapsam ne yapsam diye gezinirken, ben tam bir iskender kebap delisi olarak evde iskender deneyelim dedim. Yanına da bu çorbayı, yoğurtlu kabak kızartma ve patlıcan salatası yapıldı. Çorbayı çok sevdim tavsiye
Devamını Oku

İZİN İSTEMEK BU KADAR ZOR MU?

0 yorum
İnsanların özenerek, onca zaman ayırarak paylaştıkları, ürettikleri bir şeyleri hiç izin isteme gereği duymadan kendi sitelerinde yayınlayan kişilere soruyorum bu soruyu. Belli ki çok zor gelmiş bu onlara! Tabi canım niçin uğraşıp zamanlarını harcasınlar ki bunun için otomatik pilota bağlayıp tıkır tıkır reklam almak dururken. Ayıklamak için bile zamanlarını harcamak istememişler başka bir
Devamını Oku

ARMUT TATLISI

0 yorum

Bu yaz tatil için memlekete gittiğimizde,köyümüzüde ziyaret ettik.
Bazı meyvalar daha olmamıştı.Ağaçta görüpte henüz olmadığı için yiyemediğimiz armut,elma,üzüm,kivi gibi meyvelerin resimlerini çektik ve bırakıp geldik.
Geçen hafta,sağolsun eşimin abisi bize 1 koli içinde armut ve erik göndermiş.
Yazın görüpte imrenerek baktığımız meyvalar,olgunlaşıp olduğunda gelip bizi buldu.
Dedim bu armutları biraz farklı değerlendireyim.
Armut tatlısı yapayım ama bütün olsunlar.
İçine ne koyabilirim,nasıl süslüyebilirim? derken bu tarif ortaya çıktı.
Umarım sizde beğenip denersiniz.
Fazla şeker yok,çokta hafif üstelik.
*Armutların dalında ki halini görmek için tıklayın.
"Afiyetle Kalın"

ARMUT TATLISI;
Malzemeler:
5 adet büyük boy armut
1 paket vanilyalı puding
Yarım çay bardağı çekilmiş ceviz içi
3 adet kuru kayısı
Pudungi pişirmek için;2 su bardağı süt,
Armutları pişirmek için;3 yemek kaşığı toz şeker
Üzeri için;
yarım paket Dr.Oetker meyvalı sos
Süslemek için;Nane yaprakları
Yapılışı:
Armutları alacalı soyun.
Çekirdeklerini kabak oyacağı ile fazla oymadan çıkarın.
Tencereye yerleştirip,üzerlerine 3 yemek kaşığı toz şeker serpin.
1 su bardağı su ekleyip,5 dk kaynatın,fazla kaynamasın armutları çok yumuşatıyor.
Pudingi 2 su bardağı sütle pişirin.
Servis tabağını dibine pudingin yarısını dökün.
Üzerine armutları yerleştirin.
Geri kalan pudingi,küçük doğradığınız kuru kayısıları ve çekilmiş cevizleri karıştırıp.
Krema sıkacağına doldurun.Ucuna duy takmayın.
Krema sıkacağı ile armutları doldurun.
Üzerine meyvalı sosu pişirip dökün.
Nane yaprakları ile süsleyin.
"Afiyet Olsun"
Blogcu'da ki yorumlar;

9 Yorum
Devamını Oku

Uzucu Bir Olay...

0 yorum
Maalesef yeni bir izinsiz resim ve icerik alinmasi olayi daha yasiyoruz. Sozu gecen site gurme.net. Sayfa acildiginda biraz asagi dogru inerseniz bircogumuzun sitelerinden izinsiz alinmis tarif ve resimlerle karsilasacaksiniz. Bu durum Next denince acilan sayfalarda da devam ediyor. Konuyu dikkatimize getiren Tijen'in sitesinde konuyla ilgili ayrintili bilgi var. Birlik olarak tepki gosterirsek
Devamını Oku

HIRSIZLIK

0 yorum
Bugün Tijen Hanım sayesinde çok çirkin bir şey öğrendim. www.iskenderiye.com sitesinin alt sitelerinden biri olan www.gurme.net'de bir çoğumuzun tarifleri kelimesi kelimesine fotoğraflarıyla beraber izinsiz olarak yayınlanıyor. Bu yemekleri yaparken harcadığımız zaman ve emeğin yanında bunları yazdığımız, fotoğraflarını çekip daha güzel bir görünüm vermekle uğraştığımız zamanı utanmadan çalıp
Devamını Oku

12 Eylül 2006 Salı

FASULYE DİBLESİ

0 yorum


Yaz bitmeden yine fasulye tarifi.
Yaz sebzeleriyle olan tarifleri yapalım ki kış sebzelerine geçiş yapalım.
Hele beyaz lahana,Ah ben bayılırım ona!
Hayatta en sevdiğim sebze beyaz lahana
Her çeşidi,her tarifi olur harika
Afedersiniz!Ben fasulye tarifi vericem sayfada
Nerden geldi aklıma bu beyaz lahana
(Bu beyaz lahana bana şiir bile yazdırır)

Konuya geri dönelim.
Fasulye diblesini ben çalı fasulyesiyle yapıyorum.
Ama ayşe kadınlada oluyor.Boncukla hiç denemeyin derim.
Bir tarifte,pirinçle fasulyeyi birbirine karıştırmadan pişirin diye yazıyordu.
Görüntüsüde aynı fasulyeli pilav gibiydi.
(Lezzet Pirinçli Yemekler Ansiklopedisi,Sayfa 44)
Benim bildiğim fasulye diblesi pişerken,pirinç üzerine serpilerek beraber pişiriliyor.
Bende kendi bildiğim gibi fasulye diblesinin tarifini veriyorum.
"Afiyetle Kalın"

FASULYE DİBLESİ;
Malzemeler:
1 kilo çalı yada ayşe kadın fasulye
1 çay bardağı pirinç
2 adet domates
1 adet soğan
Sıvı yağ-tuz
Yapılışı:
Fasulyenin kenarlarını temizleyip,yıkayın.
Hemen hemen 2 cm lik parçalara bölün.
Verev keserseniz şık oluyor.
Tencereye yağı koyun.
Soğanı ve domatesi kavurun.
Fasulyeleri üzerine atıp birlikte kavurun.
Daha sonra yıkadaığınız temizlediğiniz 1 çay bardağı pirinci ekleyin.
1-1,5 su bardağı su ekleyin.
Tuzunu ekleyip, ağır ateşte pişirin.
"Afiyet Olsun"

Blogcu'da ki yorumlar;
3 Yorum
Devamını Oku

MİLFÖY PASTA(MUZLU)

0 yorum
6adet milföy(3 kişilik)2 bardak süt1 fincan un1 su bardağı toz şeker1 yumurta sarısı1 paket vanilya 1 adet muzÜstü için pudra şekeriBir tencerede sütü,unu,şekeri,yumurtayı kaynayana kadar karıştırın.Bir taraftan muzu iyice ezin. Koyulaşınca ocaktan alıp içine vanilyayı ekleyin.Arkasından muzuda eklayip karıştırın.Milföyleri tepsimize dizelim ;Üzerine çırpılmış yumurtayı sürün. Çatalla delikler
Devamını Oku

MİLFÖY PASTA(MUZLU)

0 yorum
6adet milföy(3 kişilik)2 bardak süt1 fincan un1 su bardağı toz şeker1 yumurta sarısı1 paket vanilya 1 adet muzÜstü için pudra şekeriBir tencerede sütü,unu,şekeri,yumurtayı kaynayana kadar karıştırın.Bir taraftan muzu iyice ezin. Koyulaşınca ocaktan alıp içine vanilyayı ekleyin.Arkasından muzuda eklayip karıştırın.Milföyleri tepsimize dizelim ;Üzerine çırpılmış yumurtayı sürün. Çatalla delikler
Devamını Oku

MOZAİK PASTA

0 yorum
500 gr. Petit beurre bisküvi1 yumurta1 su bardağı soğuk süt1 paket (50 gr.) kakao125 gr .margarin(eritilmiş ılınmış)2 silme çorba kaşığı toz şeker1 paket vanilyaBen işin kolayına kaçıyorum hepsini robatta karıştırıyorum.Ama sırası ile anlatacak olursam.Bisküvileri istenilen irilikte ufalayalım.İçine sütü,yağı,yumurtayı,kakaoyu,vanilyayı ,şekeri ekleyip iyice harmanlayalım.İster alüminyum folyoya
Devamını Oku

MOZAİK PASTA

0 yorum
500 gr. Petit beurre bisküvi1 yumurta1 su bardağı soğuk süt1 paket (50 gr.) kakao125 gr .margarin(eritilmiş ılınmış)2 silme çorba kaşığı toz şeker1 paket vanilyaBen işin kolayına kaçıyorum hepsini robatta karıştırıyorum.Ama sırası ile anlatacak olursam.Bisküvileri istenilen irilikte ufalayalım.İçine sütü,yağı,yumurtayı,kakaoyu,vanilyayı ,şekeri ekleyip iyice harmanlayalım.İster alüminyum folyoya
Devamını Oku

SU MUHALLEBİSİ MEYVE SOSLU

0 yorum
Yarım kg. sütyarım kg.su2 yemek kaşığı dolu dolu buğday nişastası1 yemek kasşığı dolu dolu un1 tatlı kaşığı toz şeker1 paket vanilinTüm malzemeyi ısıtmadan bir tencereye koyun ve iyice çırpın.Kısık ateşte koyulaşıncaya kadar karıştırın.koyulaşınca ateşten alıp ; servis yapacağık kuplara veya bolcama dökelim.Servis zamanında üstüne dilerseniz Dr.oetkerin meyveli sosu çok yakışıyor yada klasik bol
Devamını Oku

SU MUHALLEBİSİ MEYVE SOSLU

0 yorum
Yarım kg. sütyarım kg.su2 yemek kaşığı dolu dolu buğday nişastası1 yemek kasşığı dolu dolu un1 tatlı kaşığı toz şeker1 paket vanilinTüm malzemeyi ısıtmadan bir tencereye koyun ve iyice çırpın.Kısık ateşte koyulaşıncaya kadar karıştırın.koyulaşınca ateşten alıp ; servis yapacağık kuplara veya bolcama dökelim.Servis zamanında üstüne dilerseniz Dr.oetkerin meyveli sosu çok yakışıyor yada klasik bol
Devamını Oku

Konumuz Findik

0 yorum
Gectigimiz bir kac hafta icinde bircogumuzun ortak cabasiyla cok guzel bir blog olustu: Findik Findik. Oya tariflerin uzerinden teker teker gecti ve iletilerin bir kitap butunlugune uymasini saglayacak degisiklikler yapti. Bu degisikliklerin detaylari ile ilgili bilgiye bu linkten ulasabilirsiniz.Simdi tarifleriyle Findik Findik'ta yer alan arkadaslardan ricamiz, tariflerinin son halinin
Devamını Oku

11 Eylül 2006 Pazartesi

ÇITIR TAVUK

0 yorum
Devamını Oku
0 yorum
Bu tarif piyasada "nugget" diye satılan, dışı çıtır kaplamalı tavuk parçalarının evde yapılmış bir versiyonu. Çok lezzetli oldu, kimin aklına gelmiş bilmem bunu uygulamak : ) Kızartma yöntemiyle yemek pişirmek normalde tercih ettiğim bir şey değildir aslında ama arada ev halkı bu yöndeki taleplerini dile getirince abartmamak şartıyla kuralları yumuşatıyoruz. Bu da o kaçamaklardan biri işte...
Devamını Oku

Pasta Patlıcan

0 yorum
Malzemeler: 1 kg. patlıcan1 tavuk göğsü250 gr. mantar2 adet patates3 diş sarımsak2 yemek kaşığı tereyağ1 su bardağı sıvı yağSos için; 2 adet domates3-4 diş sarımsak1 çorba kaşığı domates salçası1 çorba kaşığı un1 su bardağı et suyu1 çorba kaşığı zeytinyağıHazırlanışı; Patlıcanları alaca soyup, ince uzun dilimlenir. Acısını çıkartmak için bol tuzlu suda bekletilir. Kızgın yağda kızartılır.Bir
Devamını Oku

10 Eylül 2006 Pazar

Tavuklu Mantarlı Salata

0 yorum
Tamamen alıntı ve çalıntıdır desem ayıp mı olur? Malum büyük alış veriş merkezlerimiz gittiçe çoğalıyor. Sizi bilmem ama ben oradaki açık büfe olaylarına dikkat kesilirim. Acaba şundan deneyebilir miyim? Ya da bir diğerinden? Şunun şeklini nasıl vermişler derken bu arada kızılma ihtimalini de göz önünde bulundururum. Bakışlarım tamamen kaçamaktır. E yemeyeceksen niye bakıyorsun demezler mi? Bütün
Devamını Oku

SOĞANLI YUMURTA

0 yorum


Bu tarifi rahmetli kayınvalidemden öğrenmiştim.
En sevdiği yemeklerden biriydi soğanlı yumurta.
İnsan aman altı üstü soğanlı yumurta diyor ama Usaş'ın özelleştirilmesinin 10. yılında
Osmanlı'nın 700.yılı anısına Gategourmet tarafından 1999 yılında Sn. Nevin Halıcı'nın hazırladığı "Siniden Tepsiye" isimli kitapta bu tarifin padişahlara sunulduğundan,hatta en iyi soğanlı yumurtayı pişiren Enderun Efendisi'ni padişahın kendisine Kilercibaşı seçtiğinden bahsediyor.
Yani padişahlara layık bir yemek.
Yumurtasını isterseniz çırpın,isterseniz bütün pişirin.
"Afiyetle Kalın."

SOĞANLI YUMURTA;
Malzemesi :
3 büyük boy beyaz soğan
3 yemek kaşığı sıvı yağ
1 çay kaşığı toz şeker
Yarım çay bardağı su
2 yumurta
Tuz,isteğe bağlı kırmızı yada karabiber.
Yapılışı :
Soğanları piyazlık doğrayın.
Teflon tavaya sıvı yağı dökün,soğanları kavurmaya başlayın.
Soğanlar biraz kavrulunca yarım çay bardağı su,1 çay kaşığı toz şeker atıp ağır ağır pişirin.
Soğanlar pişince tuzunu atın ve yumurtaları kırın.
Eğer karıştırmadan pişirecekseniz yumurtaların sarısının üzerine bir yemek kaşığı su dökün.
Kapak kapatarak pişirin,yumurtanın üzeri su ve kapak sayesinde bembeyaz olacaktır.
Yumurtaları karıştıracaksanız,yumurtayı başka bir kapta çırparak soğanlara ekleyin.
Yumurtalar pişince,soğanlı yumurtanız hazır.
"Afiyet Olsun."

Blogcu'da ki yorumlar;
8 Yorum
Devamını Oku

9 Eylül 2006 Cumartesi

Cikolatali Puding

0 yorum
Yine cok once yapilanlardan bu tarif. Amerikan pudingleri bizim muhallebilere pek benzemiyor. Hem malzeme olarak daha zengin oluyorlar, hem de kabuk tutmasina izin verilmeyip uzunca cirpildigi icin dokulari farkli oluyor. Martha Stewart'in sitesinde buldugum bu tarif hazir satilanlari aratmayacak kadar guzel oldu. Yakin plan resimlerini cekerken sanki bir cikolata denizine dalmis, cikolata
Devamını Oku

Yaşasın Sonbahar!...

0 yorum
Uzun bir aradan sonra herkese merhaba... Gidip gelinen tatillerden, bayıltıcı sıcaklardan, virüslere ve spywarelere karşı verdiğim mücadeleden sonra yine buradayım :) Şaka bir yana epey zorlandım bu mücadele sırasında. Neyseki sonunda format atmak zorunda kalmadan kurtardım makinemi. Eh sıcaklar da bitti ve en sevdiğim mevsim geldi, yaşasın!Ankara'nın sonbaharı da ayrı bir güzel olur. Rengi
Devamını Oku

8 Eylül 2006 Cuma

Tursumu Nasıl Kurdum?

0 yorum
MerhabaBirkac gundur Yemekbiz Yahoo paylasim gurubumuzda tursu konusunda epey sorular soruldu cevaplar yazildi. Bende kendi usulum tursuyu bugun kurdum.Tursu kurmak isteyenlere belki faydasi olur dusuncesi ilepaylasmak istedim sizlerle.Ben ince salatalik, yesil ve kirmizi domates( suyuna guzel renk veriyor),yesil sivri biber, sarimsak, havuc kullandim. Biraz dereotu ve kereviz sapida vardi
Devamını Oku

Mehtaba Çıkmak

0 yorum
Eskiler her güzel şeyin kıymetini bilirlermiş. Biz arada sırada onlara özensek bile yetişemiyoruz bence. Mehtaba çıkmak o kadar çok kullanılır ki romanlarda, hikayelerde, şiirlerde fıkralarda ...Düşündüm geri kalmasın sitemiz mehtaba çıkalım. Çıktık ama balkonda. Ayın tutulduğu gece. Fotoğraflar biraz acemice ama ekleyeceğim yakında ve bir ilave daha tutulmadan önceki hali çok güzeldi onlarıda
Devamını Oku

7 Eylül 2006 Perşembe

BEYAZ ÇİKOLATA SOSLU KAKAOLU KEK

0 yorum

Dr.Oetker' in soslarını kullanıyor musunuz?
Ben meyvalı ve çikolatalı olanları hiç evden eksik etmiyordum.
Şimdi beyaz çikolata soslusu çıktı.
Tek kelimeyle harika,kekin üzerine döktüğünüz zaman tadı yaş pasta gibi oluyor.
Tabii benim kekimin üzerine biraz fazla kakao kaçtığı için bir tarafı yanık gibi duruyor.
Kekin üzeri yanık değil, sadece fazla kakao dökülmesinden böyle görünüyor.
"Afiyetle Kalın"

BEYAZ ÇİKOLATA SOSLU KAKAOLU KEK;
Malzemesi;
1 su bardağı sıvı yağ
1 su bardağı süt
4 adet yumurta
1,5 su bardağı toz şeker
1 paket kabartma tozu
3,5 su bardağı un
2 çorba kaşığı kakao
Sos İçin;
1,5 su bardağı süt,
1 paket Dr. Oetker beyaz çikolata sosu

Yapılışı:
Yumurtaları ve şekeri krema kıvamı alana dek çırpın.
İçine kabartma tozu ilave edilmiş unu katıp karıştırın.
İçine sıvı yağı ve sütü katın.
Kakaoyu ekleyip iyice karıştırın.
Kek kalıbını margarinle yağlayıp unlayın.
Fazla ununu silkeleyin.
Hazırladığımız kek hamurunu kek kalıbının içine dökün.
Önceden ısıttığınız orta hararetteki fırında ağır ağır pişirin.
Kekler ağır ağır pişmeyi çok seviyor.
En az yarım saat veya 45 dk kendi halinde ağır ağır pişsin.
Kekiniz piştikten,soğuduktan sonra kalıptan çıkarın servis tabağına alın.
Beyaz çikolata sosunu üzerindeki tarife göre pişirin.
Karıştıra karıştıra soğutun kekin üzerine yayın.
Üzerine toz kakao serpin.
Aman dikkat edin benim gibi kakaoyu çok kaçırmayın.
"Afiyet Olsun"

Blogcu'da ki yorumlar;
8 Yorum
Devamını Oku

6 Eylül 2006 Çarşamba

Pişirgi..

0 yorum


Tarhana kaynattığımız gün mutlaka yemek için pişirgisinden ayırırız.Haşlanmış kuru fasulye yada nohut katınca daha bi lezzetli olur.Hatta annem; kışın yemek için, özel kazanda pişirgi kaynatıp konserve yapar.(kazan pişirgisi daha bi lezzetli olur,mis gibi kokar)

Fakat; kazanda kaynatmak yorucu ve zor olduğundan çoğuları tarhanalarını dahi, düdüklü tencerede kaynatıyor.Zamanı ve müsait yeri olmayanlar için iyi tabii..

Biz genelde tarhanamızı acılı yaparız.(çocuklar küçükken acıyı biraz hafifletiyoruz) Pişirgide daha una girmemiş hali olduğundan tabir yerinde ise zehir gibi olur.Ama lezzetinden onu kim umursasın:))

Ekmeği bandıra bandıra, acıdan nefesimizi içimize çeke çeke yeriz.

Allah hayatta herkese ağız tadı ve sağlık versin...

Sevgiler...

Devamını Oku

PALAMUT TAVA

0 yorum


2006-2007 Balık sezonu açıldı.
Vatana ve millete hayırlı olsun!
Belki fırında çipura tarifinden hatırlarsınız,ben balık yiyemiyorum.
Sevmiyorum demek istemiyorum ama yiyemiyorum.
Balık deyince 1 km öteye kaçıyorum.
Eşimde benim aksime balığı çok sever.
Hafta başında balık sezonunun açıldığını haberlerden seyrediyorken,bana bakıp muzip muzip gülüyordu.
Bende hiç yapmadığım halde dün balıkçıya gidip onun için palamut aldım.
Yeterki balık yemem için beni zorlamasın.
Eminim ailece tam bir balık düşkünü olan ablamın evinde bayram havası vardır.

"Afiyetle Kalın"
PALAMUT TAVA;
Malzemeler:
2 adet palamut
1 su bardağı mısır unu
1 su bardağı sıvı yağ
Tuz
Yapılışı:
Palamutları balıkçıda dilim olarak kestirin.
Bol suda yıkayıp temizledikten sonra süzgece alıp suyunu süzdürün.
Tavayı ocağa yerleştirip,içine sıvı yağ koyun.
Kızgın yağda tuzlanıp,mısır ununa bulanmış palamut dilimlerini kızartın.
Bol soğanlı ve limonlu kıvırcık salata ile birlikte servis yapın.
"Afiyet Olsun"

Blogcu'da ki yorumlar;

7 Yorum
Devamını Oku

Temmuz'un Mutfak Denemeleri

0 yorum
Her gun yeni bir ileti yazmak adetim degil ama Bizim Pastane acilir acilmaz ekrana gelen tavuk resminden biran once kurtulmak arzusundayim. En iyisi sizlere nerdeyse unutulup gidecek olan Temmuz mutfak maceralarimdan bahsedeyim. Bu yil tatilden dondukten sonra epey bir zaman hic bir sey yazabilecek halde degildim ama yeme icme faaliyetlerimiz o donemde de devam etti tabii ki. Gerci ne yaptigim
Devamını Oku

FINDIK TANELİ TOPLAR

0 yorum
3 paket petibör3 yemek kaşığı tozşeker50 gr.margarin1 yumurta2 yemek kaşığı kakaoyarım bardak kırılmış fındık1 paket vanilinBen kolayıma geldiği için tüm malzemeyi robotta karıştırıyorum.Margarini eritip biraz ılıdıktan sonra karışıma ekliyorum.Bisküvi miktarını robottan geçirdiğiniz zaman artıyor tahmini 2 paket daha ekleniyor.Kıvamı çok ele yapışmayacak olması yeter.Sonra istenilen
Devamını Oku

FINDIK TANELİ TOPLAR

0 yorum
3 paket petibör3 yemek kaşığı tozşeker50 gr.margarin1 yumurta2 yemek kaşığı kakaoyarım bardak kırılmış fındık1 paket vanilinBen kolayıma geldiği için tüm malzemeyi robotta karıştırıyorum.Margarini eritip biraz ılıdıktan sonra karışıma ekliyorum.Bisküvi miktarını robottan geçirdiğiniz zaman artıyor tahmini 2 paket daha ekleniyor.Kıvamı çok ele yapışmayacak olması yeter.Sonra istenilen
Devamını Oku

5 Eylül 2006 Salı

FASULYE DİZMESİ

0 yorum

Taze fasulye yaz aylarında bol tüketilen ama fazla pişirme seçeneği olmayan bir sebze.
Bu tarifi Lezzet dergisinin bir sayısında görmüştüm.
Her çeşit fasulyeyle yapılabiliyor ama en güzel çalı fasulyesiyle oluyor.
Bir de taze fasulyeyi kırmadan haşlayıp salata tabağına yerleştirip üzerine kızdırılmış tereyağ dökerek yapılan bir salatası var oda lezzetli oluyor.
"Afiyetle Kalın"

FASULYE DİZMESİ;
Malzemeler:
1 kilo çalı fasulye
3 adet orta boy soğan
3 adet orta boy domates
Tuz ve yarım çay bardağı zeytinyağ
Yapılışı:
Taze fasulyeleri temizleyin.
Dilediğiniz boyda fazla ufaltmadan kırın.
Soğan ve domatesleri halka halka doğrayın.
Sırasıyla önce taze fasulyenin yarısını karnıyarık tenceresine dizin.
Üzerine halka halka doğradığınız soğan ve domatesten dizin.
Kalan fasulyeyi soğan ve domatesi tekrar dizin.
Tuzunu ayarlayın 1-1.5 su bardağı su koyun.
Zeytinyağını üzerine gezdirin.
Kısık ateşte sanki yaprak dolması pişiriyormuş gibi ağır ağır pişirin.
Hafif ılınınca servis yapın.
"Afiyet Olsun"

Blogcu'da ki yorumlar;
3 Yorum
Devamını Oku

Findikli Tavuk

0 yorum
Simdi bunun pastanede isi ne diye sorarsaniz haklisiniz, ama findikli tarifler icin bir adres vermek gerektiginden Bizim Pastane'ye ikinci defa "tavuk" giriyor. Bu tarif icin kesin olculer veremeyecegim, cunku el altindaki artik malzemeyi degerlendirerek ve olcup bicmeden yaptim. Sonuctan memnun kaldiksa da, yedikten sonra aklima daha bir fikir geldi. Gerci daha denemedim ama findiklari baharatla
Devamını Oku

...

0 yorum

Şehitlerime...
Uzak baharların, çiçeği sensiz açar,
Hasret yüreğimde, alev alev hep yanar,
Ellerim koynumda, yüreğim sana ağlar,
Genç fidanlarımı, toprak koynunda saklar.
Laleler büyüdü, kabrinde açtı güller,
Sen gittikten sonra, hiç gülmedi gönüller,
Ağlıyorum her gün, pınar misali gözler,
Nur içinde yatın, ak kefenli şehitler.

Zerrin Özgür
Devamını Oku

4 Eylül 2006 Pazartesi

Yaz Tatilimiz ve Bir Tesekkur Borcu

0 yorum
Daha once bir ara yaz tatilimizden bahsedecegimi soylemistim ama bir turlu sira gelmedi. Artik havalar iyiden iyiye sogudu buralarda, yazin uzun ve sicak gunleri cok eskilerde kalan bir ani oldu sanki. Bu nedenle bu yazinin anlamli olacagi araligi kacirdim gibi geliyor bana, ama yine de yaz tatilimizden kisaca bahsetmek istiyorum.Genellikle Turkiye seyahatlerimizde her yaz degisik beldeler
Devamını Oku

FINDIKLI KURABİYE

0 yorum
http://finduklutarifler.blogspot.com/ süper tarifler eklenmiş bayıldım......Benimde bir katkım olsun ......4,5 su bardağı un250 gr. Yumuşak margarin2 yumurta(1yumurtanın akı üzeri için ayrılacak)1 çay bardağı sıvıyağ1 su bardağı toz şeker1 paket kabartma tozu ve vanilinyarım bardak fındık kırığı1 tatlı kaşığı tarçınsıvı yağı,margarini,tozşekeri ve yumurtayı iyice yoğuralım.Unu,kabartma tozunu,
Devamını Oku

FINDIKLI KURABİYE

0 yorum
http://finduklutarifler.blogspot.com/ süper tarifler eklenmiş bayıldım......Benimde bir katkım olsun ......4,5 su bardağı un250 gr. Yumuşak margarin2 yumurta(1yumurtanın akı üzeri için ayrılacak)1 çay bardağı sıvıyağ1 su bardağı toz şeker1 paket kabartma tozu ve vanilinyarım bardak fındık kırığı1 tatlı kaşığı tarçınsıvı yağı,margarini,tozşekeri ve yumurtayı iyice yoğuralım.Unu,kabartma tozunu,
Devamını Oku

3 Eylül 2006 Pazar

Dun aksam yemekte ne vardi?

0 yorum
MerhabaBundan tam 2 sene once Yemekvebiz Yahoo paylasim gurubu ile sizlerle olmaya basladik.Sevgili Figen ile tam 2 senedir bu yahoo paylasim gurubunu yonetiyoruz,yogun oldugumuz gunlerde dostlarimiz bizlere yardim ediyor.Bildiklerimizi, becerilerimizi paylasiyoruz bu paylasim gurubunda.Sonrasinda Yemekbiz olarak blog olusturduk, mutfagimizda pisirdiklerimizi sizlerle paylasmaya devam
Devamını Oku

ETLİ PATATESLİ BÖREK

0 yorum

Yufka her ev hanımının sıkışık anında kurtarıcısı olabiliyor.
Ulaşılmasıda kolay ,nerdeyse mahalledeki bakkalınızda bile bulabilirsiniz.
Fakat sürekli aynı model böreklerden yapmak sıkıcı olabiliyor.
Bu böreği annem yapıyor.Model olarak pastanelerdeki böreklere benziyor.
Bu böreği yapacağım zaman evdekilere "annem usulü börek yapıcam" desem hemen anlıyorlar.
İçine ne koyacağınız tamamen size kalmış
"Afiyetle Kalın"

ETLİ PATATESLİ BÖREK;
Malzemesi:
1 kilo yufka
1 çay bardağı sıvıyağ
1 yumurta
1 çay bardağı yoğurt
içi için:
3 adet haşlanmış,püre yapılmış patates
200 gram kuşbaşı et
Tuz,kırmızı pul biber,kekik
Yapılışı:
Patatesleri haşlayıp püre yapın.
Kuş başı etleri zar büyüklüğünde doğrayın.
Tencereye etleri koyup kavurun.
İsterseniz orta boy soğanları küçük doğrayıp ete katabilirsiniz.
Etler piştikten sonra patateslerle birlikte karıştırın.
Tuzunu ve ağız tadınıza uygun baharatları ekleyin.
Yufkayı ortadan ikiye bölün,yarısının üzerine yağ,yoğurt ve yumurtadan oluşan karışımı sürün.
Patatesli içten her tarafına eşit miktarda yerleştirin.
Yufkayı rulo yapıp iki ucunu tam ortasında birleştirin.
Tekraqr açıkta kalan uçlarını bir araya getirin.
Sıvı yağla yağladığınız fırın tepsisine dizin.
Üzerine içi için hazırladığımız karışımdan sürüp kızgın fırında pişirin.
"Afiyet Olsun"
Blogcu'da ki yorumlar;
2 Yorum
Devamını Oku

2 Eylül 2006 Cumartesi

İncir Reçeli

0 yorum
İşin aslı bir sürü tarif var yazamadığım , yazarken internet kopuyor ve tarif gidiyor. İrem reçellere başlamış ben devam edeyim dedim. Bu reçel işi sanırım bütün sene sürebilir. Kışın ayva, portakal, havuç hatta kereviz baharda gül bahar sonu çilek aslında reçelinin yapılmadığı sebze meyve pek yok. Soğan ve patatesi duymadım. Malum bu yaz bir Çatalca hikayemiz vardı. Ordaki dostlarımız bu hafta
Devamını Oku

Vişne Reçeli, Şeftali Reçeli, Çilek Reçeli

0 yorum
VİŞNE REÇELİMalzemeler;1kg. vişne5 su bardağı şekerYarım limon suyuHazırlanışı; Vişneleri çekirdeklerinden ayıklayıp büyükce bir tencereye koyun üzerine bir bardak şekeri koyup vişneler pişinceye kadar pişirin, yaklaşık 20 dakika yeterli oluyor,Diğer şekeri de ilave edip kıvamını buluncaya kadar kaynatın.Limonunu ilave edip ocaktan alın sıcakken kavanoza koyup kapağını kapatmadan soğumasını
Devamını Oku

DEVE & EŞEK

0 yorum
Hiç canlı olarak deve gördüğümü hatırlamıyorum, çocukken olabilir... Geçenlerde buralarda bir yere gösteri amaçlı (yani bizim görmemiz için yoksa akrobasi yapmıyorlardı) bir deve bir de eşek getirmişler, çocuklar uzaktan "aa bu gerçek mi??" diye koşarak geliyorlar, sonra da korkup kaçıyorlardı veya babalar çocuklarını almış "bak oğlum bu deve" şeklinde ders veriyordu, tabii hemen herkes
Devamını Oku

Zeytinyağlı Domatesli Patlıcan

0 yorum
Yapılışı çok basit, hafif ve lezzetli bir ana yemek veya zeytinyağlı her iki şekilde de yenebiliyor, özellikle yazın hafif yemek istendiğinde.. Ben aynı şekilde kabakla da denemiştim. Ama bu sefer diğer yemeklerle uğraşırken unuttum biraz fazla ocakta kaldığı için çok yumuşadı patlıcanlar..Malzemeler;2 patlıcan1 küçük soğan5 orta boy domates5 kaşık zeytinyağıDereotuTuz, toz kırmızı biber,
Devamını Oku

1 Eylül 2006 Cuma

Finduk Zamani: Guz Peykeki

0 yorum
Buralarda havalar soguk ve yagisli gidiyor son bir haftadir. Yazin son gunlerinde, gokyuzunun mavisine hasret kalip ister istemez sonbahari dusunmeye basladik. Boyle olunca da Finduk Zamani icin yapmayi dusundugum ahududulu peykek projesi yerini bol baharatli, armutlu ve elmali guz peykeki projesine terketti.Tarife gecmeden tatliyla ilgili bir kac notum olacak:Bizim evde peyniri cok fazla olan
Devamını Oku

DAMLA ÇİKOLATALI TOP KEK

0 yorum

Bu tarifi bir gazetenin haftasonu yemek kitabı eki olan "şımartan tatlar" kitabından aldım.
Bu resim benim çektiğim ilk yemek resmi.
Bu işe girişeyim mi? girişmiyeyim mi? diye düşünürken yemek resimleri çekmeye devam ediyordum.
Bu tarifi anneler gününde hazırlamış,anneme giderken yanımda götürmüştüm.
Kekleri pişiriyorken mutlaka kağıt kabları borcamın krem karamel kaplarına yerleştirin çünkü kağıt kalıplar çok güçsüz,hamuru taşıyamıyorlar.
"Afiyetle Kalın"

DAMLA ÇİKOLATALI TOP KEK;
Malzemeler:
3 yumurta
2 su bardağı toz şeker
125 gram margarin
4 çorba kaşığı yoğurt
4 su bardağı un
1 paket vanilya
1 paket kabartma tozu
1 tatlı kaşığı karbonat
1 çay bardağı damla çikolata
1 çay bardağı içi çekilmiş fındık
Keklerin üzerine serpmek için pudra şekeri(isteğe bağlı)
Yapılışı:
Margarini eritip soğutun.Yumurtaları çukur bir kaba alıp toz şekeri ilave ederek mikserle iyice çırpın.
Margarin ve yoğurdu ekleyip tekrar çırpın.
Un,vanilya kabartma tozu ve karbonatı ayrı bir kapta harmanlayıp yumurtalı karışıma azar azar ekleyin.
İyice karşıtırıp pürüzsüz bir hamur hazırlayın.
İçine damla çikolata ve kıyılmış fındık ekleyin.
Küçük metal kaplara yada borcamın krem karamel kaplarına kağıt kalıplar yerleştirin.
Her birine birer tatlı kaşığı kek hamuru boşaltın.
Önceden ısıtılmış fırında pişirin.
Soğuduktan sonra isterseniz pudra şekeri serpin.
"Afiyet Olsun"

Blogcu'da ki yorumlar;
4 Yorum
Devamını Oku