30 Eylül 2006 Cumartesi
Kereviz & Pancar Çorbası
Pannettone (Milano'nun noel pandispanyası)
ZEYTİNYAĞLI BİBER DOLMA
ZEYTİNYAĞLI BİBER DOLMA
AÇMA
AÇMA
SAVYER BİSKÜVİLİ TATLI
Savyer bisküvi,nam-ı diğer kedi dili bisküvi pratik tatlılarda bizlere epey bir kolaylık sağlıyor.
Eskiden beri bu bisküviyi biliyordum ama piyasada pek bulamıyordum.
Yaz başlangıcında BİM haftanın ürünü olarak kedi dili bisküvi satıyordu.
Hemen bir paket aldım ama yapılacak-denenecek o kadar çok tarif ve seçenek var ki,kıyıpta hiç birinde kullanamıyordum!
BİM'de zaten ürün anında bitmiş,yeni üründe gelmedi.
Dar günde kullanmak için erzak saklarmış gibi,daha iyi bir tarif çıkarsa diye ben bir paket bisküviyi saklıyordum.
Taki geçen haftaya kadar,geçen hafta bir baktım Kiler'de ekmek bölümünde epey bir stok yapılmış olarak savyer bisküvi satılıyor.
İlk işim evdeki bisküviyle tatlı yapmak oldu.
Nasıl olsa artık Kiler'de bol miktarda var.
*Kemal enişte bu tatlı senin için.
"Afiyetle Kalın"
SAVYER BİSKÜVİLİ TATLI;
Malzemesi;
1 Paket savyer bisküvi,
1 Paket vanilyalı pasta kreması,
1 Litre süt,
1 Paket Dr. Oetker çikolatalı sos,
1 Paket Ülker napoliten çikolata,
3 Kaşık hindistan cevizi,
Yapılışı;
Kedi dili bisküvilerinizin yarısını,bir kaseye koyduğunuz sütle ıslatıp servis tabağına dizin.
Üzerine tarifine uygun hazırladığınız pasta kremasından bolca sürün.
Bisküvilerin diğer yarısınıda sütle ıslatıp kremanın üzerine(önceki bisküviyi enine dizdiyseniz,ikinci katı boyuna dizin # bu şekilde) kapatın.
Çikolatalı sosu 2.5 bardak sütle pişirin,sıcakken içine napoliten çikolatayı atıp iyice eritin.
Hazırladığınız sosu tatlınızın üzerine bolca döküp,hindistan cevizini serpin.
"Afiyet Olsun"
Blogcu'da ki yorumlar;
• 6 Yorum
29 Eylül 2006 Cuma
Patlıcanlı ve Domates Soslu Makarna
İftar #2 - Fırında Tavuk But & Buharda Sebze & Bademli Pilav
28 Eylül 2006 Perşembe
KOLYOZ PİLAKİ
Balık yiyemediğim halde bu kadar balık tarifi veriyorsam,balığı sevseydim durum ne olurdu bilemiyorum.
Tabi bu işte eşimin balığı çok sevmesi,eve sık sık balık alıp gelmesininde parmağı yok değil!
Bu ara derseniz, her hafta balık pişirir oldum. Yazın ne kadar rahattım oysa!
Ramazandan önce eşim kendisi için 1 kilo hamsi almış,bende hadi fazla sızlanmadan pişireyimde balık özlemini gidersin diye düşünürken,bir baktım başka bir poşette değişik bir cins 4 adet balık daha var.
"Bunca balık ne olacak,bunları niye aldın?" diye sordum.
"Değişik bir balık pişirir tarifini sayfanda yayınlarsın,senin için adını bile öğrendim.Balığın adı Kolyoz'muş" dedi.
Hayda,buyrun burdan yakın! Ne diyebilirsiniz ?
Böyle bir laftan sonra,hemen bana fazla zararı olmayacak şekilde nasıl pişirebilirim?
Kolyoz nasıl pişirilirse iyi olur derken,rahmetli Tuğrul Şavkay'ın Hürriyet gazetesi için hazırladığı yemek ansiklopedisinin "balıklar" bölümünde, Kolyoz hakkında bir bilgiye rastladım.
Kolyoz,Uskumru ailesindenmiş,Uskumruya benzermiş ama Uskumru kadar lezzetli değilmiş.
Bu arada inanılmaz kılçığı var,temizle temizle bitmiyor,yerkende kılçıklarla boğuşmaya iyi geliyorsunuz.Allah'tan balığı yemem için fazla ısrar olmadı.
Neyse bir gün önce hamsiyi kızartmIştım,evde daha kokusu vardı,bu seferde bu balığı fırına vereyim bari dedim ve pilakisini yaptım.
"Afiyetle Kalın"
KOLYOZ PİLAKİ;
Malzemeler;
4 Adet Kolyoz balığı,
2 Adet kırmızı biber,
3 Adet yeşil biber,
4 Adet domates,
3 Adet kuru soğan,
1 Demet maydanoz,
Tuz,limon,sıvı yağ
Yapılışı;
Bütün sebzeleri sotelik doğrayın.
Fırına dayanıklı bir tepsiye doğradığınız sebzeleri yerleştirin.
Sebzelerin üzerine balıkları yerleştirip,balıkların üzerine birer yemek kaşığı sıvı yağ gezdirin.
Tuzunu serpip,1 su bardağı su ileve edin.Tepsiniin üzerini alüminyum folyo ile kaplayın.
Sıcak fırında yarım saat pişirin,folyoyu açıp 10 dakika daha pişirin.
"Afiyet Olsun"
Blogcu'da ki yorumlar;
• 5 Yorum
27 Eylül 2006 Çarşamba
Limonlu Bavarez
Fındıklı Bisküvi
Ispanakli Börek
Malzemeler:
- 1 su bardagi yogurt
- 1 su bardagi süt
- 1 su bardagi sivi yag
- aldigi kadar un
- 1 adet maya (42 gr)
- 1 tatli kasigi seker
- yeteri miktarda tuz
- 4 yumurta (ikisinin sarisi üzerine sürmek icin ayrilir)
- icine dösemek icin yikanmis ve ince ince dogranmis 750 gr kadar ispanak ve biraz beyaz peynir, pul biber
- üzeri icin susam yada cörekotu
- beze aralarina sürmek icin bi minik kase sivi yag
Yapilisi:
- Büyükce bir karistirma kabina biraz un döküp malzemeleri ekleyelim. Mayayi sütün icinde eritelim öyle ekleyelim.
- Yumusak fazla sert olmayan ama elimize yapismayan bir hamur yogurup kabarmasi icin dinlendirelim.
- Hamurumuz kabarinca cevizden irice bezeler hazirlayalim.
- 5 adet bezeyi minik minik, ayni boyda acalim. Bezelerin arasina sivi yag sürelim ve bes bezeyi üst üste siralayalim.
- Simdi bu bes bezeyi hep birlikte iken acalim.
- Tepsimizi yaglayalim, actigimiz bezeleri tepsiye serelim.
- Yikayip iyice suyunu süzdürdügümüz ve dograyip peynirle karistirdigimiz ispanaklara tatlandirici olarak ben pul biber serptim.
- Ispanaklari hamurun üzerine döseyelim, üzerine yine bes bezeyi ayni sekilde hazirlayip ispanaklari kapatalim.
- Hazirladigimiz börek hamurunu yine kabarmasi icin dinlendirelim.
- Üzerine yumurta sarisi sürüp cörek otu serpip kizarana kadar 180 derecede ve önceden isitilmis firinda pisirelim.
Benim hamurum bir tepsiyi dösedikten sonra artti, ben kalan hamuru buzdolabina bir buzluk posetinin icine koydum. Ertesi günü kizgin yagda pisi gibi kizarttim, yumusacik cok lezzetli pisilerim oldu. Az oldugu icin evdekiler yine istedi.......
26 Eylül 2006 Salı
Depo' dan :) Lahana Salata- larım
İftar #1 - Mantar Soslu Pirzola & Patates Püresi
DOMATESLİ PİLAV
Yaz bitti!
Gerçek domatesler bitmeden,bir domatesli pilav yapalım diye düşündüm.
Gerçek domateslerle yaptığınız pilav daha lezzetli ve mis gibi domates kokulu oluyor.
Peki pilav pişirme yönteminiz nedir?
Ben evliliğimin ilk yıllarında pilav pişirirken,önce yağda şehriyeyi kavurup ölçüyle suyunu ilave edip,kaynayan suya pirinci ekliyordum.
Sonraki yıllarda pirinci kavurup,suyunu daha sonra eklemeye başladım ama bu iki yöntemde de pirinci pişirmeden hemen önce yıkayıp,hiç ıslatmıyordum.
Sanki pirinci saatler önceden ıslatırsam şişip,lapa olacakmış gibi geliyordu.
Ne kadar yanıldığımı ve ön yargılı olduğumu bu yaz anladım.
Misafirliğe gittiğimiz bir yerde evin hanımı,pirinci en az üç saat önce sıcak su ile ıslatmıştı.
Kavurarak normal bir şekilde pişirdi ve pirinçler hiç birbirine yapışmadı.
O günden beri bende mümkün olduğunca erken ıslatıp,öyle pişiriyorum pilavı.
Pirinç suyun içinde çekeceği kadar suyu çekiyor,daha az su ekleyerek pilavınızı pişiriyorsunuz.
Ne demiş Albert Einstein "Atomu parçalamak,ön yargıyı parçalamaktan kolaydır"
"Afiyetle Kalın"
Malzemesi;
2 bardak önceden ıslatılmış pilavlık pirinç,
3 adet büyük boy domates,
Sıvı yağ - Tuz
Yapılışı;
Domatesleri rendeleyip,pilav tencerenizde suyunu salıp,çekinceye kadar pişirin.
Domatesin hiç suyunun kalmaması gerekiyor,sıvı yağı ilave edip domatesleri kavurun.
Domatesin üzerine,daha önce ıslatıp süzdüğümüz pirinci ekleyip kavurmaya devam ediyoruz.
Uygun ölçüde (pirincin cinsine göre bu ölçü değişiyor ) suyunu ve tuzunu ekleyip pişiriyoruz.
Bu arada bu pilav teflon tencerede pişirseniz bile çabuk dibini tutabiliyor,gözünüzü üstünden ayırmayın.
Piştikten sonra kapağını açıp,karıştırarak biraz havalandırın.
"Afiyet Olsun"
Blogcu'da ki yorumlar;
• 5 Yorum
Beyaz Damla Cikolatali Tepsi Tatlisi
25 Eylül 2006 Pazartesi
Özbek Pilavı
İftar #1 - Dövme Çorbası, Patates Püresi, Mantarlı Pirzola
24 Eylül 2006 Pazar
FETTUCİNİ ALFREDO SOSLU
FETTUCİNİ ALFREDO SOSLU
PEYNİRLİ POĞAÇA
PEYNİRLİ POĞAÇA
KIRMIZI MERCİMEK ÇORBASI
Bugün size Ailem dergisinde çıkan Ramazanla ilgili yazıyı yayınlamak istiyorum.
Kalplerimizin heyecanla çarpacağı,sevinçlerin,mutlulukların,paylaşmanın,ibadetin,tesbihatın ve daha nice güzelliklerin zirveye çıkacağı Ramazan ayının atmosferi içine girmiş durumdayız.
Ramazan günleri,tam da sıkıntıları rahmetle,güzellikle,sevgiyle savma günleri olmalı bizler için.
Kainatın efendisi (s.a.v.),Ramazan ayından övgüyle sözetmiş;bu ayda şeytanların bağlanacağını,yapılan hayır ve hasenatın kat kat karşılık bulacağını müjdelemiştir.
Gelin, bu mübarek günlerde ailemize,akrabalarımıza,komşularımıza Ramazan'ın gelişini hissettirelim.
İFTAR DUASI
Allah'ım!
Senin için oruç tuttum,senin rızkınla orucumu açtım,
ancak sana tevekkül ettim,seni hamdinle tesbih ederim.
Allah'ım benden kabul buyur.çünkü sen işiten ve bilensin.
Ramazan-ı Şerifiniz Mübarek Olsun.
Çocukluğumdan beri iftar denilince aklıma hep mercimek çorbası gelir.
Sizinde yuvanız,bu mercimek çorbası kadar sıcak ve huzurlu olsun.
"Afiyetle Kalın"
MERCİMEK ÇORBASI;
Malzemeler;
1 su bardağı kırmızı mercimek,
1 çay bardağı pirinç,
1 küçük boy havuç,
1 orta boy soğan,
1 yemek kaşığı biber salçası,
3-4 dal ince kıyılmış dereotu,sıvıyağ-tuz
Yapılışı;
Soğanları küçük doğrayıp,sıvı yağda kavurun.
Biber salçasını ekleyin,biraz daha kavurup,suyunu ekleyin.
Mercimekle pirinci ayıklayıp,yıkayın.
Kaynayan suya mercimekleri , pirinci ve zar gibi doğradığınız havuçları ekleyin.
Tuzunu atıp,pişmesine yakın ocağı kapatmadan önce incecik kıydığınız dereotunu ekleyin.
Mercimek çorbanız piştikten sonra el blendırı ile çırpın.
"Afiyet Olsun"
• 6 Yorum
23 Eylül 2006 Cumartesi
Buğulama Et...
Et buzluktan çıkardıktan sonra,iyice çözülmeden dilim dilim kesilir.
Dilimlenen etler bir güzel dövülür.Çok hafif sıvıyağla yağlanıp tuzlandıktan sonra(yağlanınca daha yumuşak oluyor);tencereye bir sıra et, üzerlerine halka halka kesilmiş domates ve soğan ve tekrar et olacak şekilde malzeme bitinceye kadar yerlerleştirilir.
Çok kısık ateşte kendi suyuyla pişirilir ayrıca su katılmaz.Pişmesi genelde 2 saate yakın oluyor.Lakin çok lezzetli ve hafif bir et yemeği..Ben ayrıyeten bir baharat kullanmıyorum.Domatesin ve soğanın verdiği lezzet yetiyor.(benim domatesler baya bir olgun olduğu için et pişinceye kadar eriyip gitmişler:))
Herkesin Ramazanı mübarek olsun..
Sahurluk #1 - Büzgülü Bohça Poğaçalar
Kirecte Kabak-II
22 Eylül 2006 Cuma
Hoşâyendegân {Odamın Yeni - Eski Yastığı}
Sabah 7'de uyanmak...
Ay Çöreği
Ay Çöreği, Eşimin en sevdiği yiyeceklerden biridir.Bende uzun zamandır yapmak istiyorum ama açıkçası pastanelerdeki lezzeti yakalayamamaktan korkuyordum. Buzlukta önceden bunun için planlayıp koymuş olduğum bir kek vardı.Bunun üzerine daha fazla düşünmeyip elimde olan bir tarifi uygulamak istedim.İyiki de öyle yapmışım; sonuç aslına o kadar yakın oldu ki blogumda yayınlamaya karar verdim.
- Yarım paket yaş maya
- 1 çay bardağı pudra şekeri
- 1,5 çay bardağı süt
- 2 tane yumurta-oda sıcaklığında (1 tanesi hamur için, 1 tanesi üzeri için)
- 100 gr. margarin-oda sıcaklığında (Becel kullandım)
- Aldığı kadar un
Harcı için: - yarım kalıp kek (veya sadece ceviz ve kuş üzümünden yapabilirsiniz)
- 1 tatlı kaşığı tarçın
- 1 çay kaşığı yenibahar
- 2 tatlı kaşığı kakao
- 2 yemek kaşığı süt
Yapılışı: - Sütü bir cezve veya kaba alıp ocak üzerinde ısıtalım.Ilık olduğunda içine mayayı ekleyelim ve eritelim. Margarin ve şekeri bir kapta karıştıralım.Sonra sırasıyla mayayı, yumurtayı ve unu ekleyelim.(Hamur yumuşak ve kolay yoğurulan, ele yapışmayan bir kıvamda olmalıdır.)Hamurun üzerini bir bez ile kapatıp eğer vaktiniz var ise 1-2 saat bekletelim.
- Ayrı bir tarafta eğer kek ile yapacaksanız; keki rondodan geçirelim.İçine tarçın, yenibahar, kakao ve sütü ekleyelim.(Arzu ederseniz başka malzemelerden de harç hazırlayabilirsiniz)
- Hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar koparalım ve tezgahta merdane yardımıyla ince olacak şekilde yuvarlak açalım.
- İçine malzemeden koyup, elimizle yuvarlayarak önce rulu şekline ve daha sonra ay çöreği şekline sokalım.
- Yağlı kağıt serdiğimiz veya yağladığımız tepsiye dizelim ve üzerine yumurta sarısı sürelim. Önceden 180 derecede ısıttığımız fırında üzeri kızarana kadar pişirelim.
Afiyet olsun...
21 Eylül 2006 Perşembe
SOSİSLİ MÜCVER
SOSİSLİ MÜCVER
Hamsi Koydum Tavaya
MEZGİT FİLETO
Yine balık!
Güya ben balık yiyemiyorum,bu üçüncü balık tarifi oldu.
Berat Kandilinin olduğu gün Kiler'e gitmiştim.
Bir baktım,balık reyonu açılmış.
Tabii hiç balık almayı düşünmüyorum,bakıyorum derken Mezgit filetoyu gördüm.
Bembeyaz tavuk eti gibi duruyordu.
Dedim fazla temizleme derdi yok,ben bunu eşime alayım kandil günü sevinsin.
Eve geldim,hemen ızgarayı yaktım.2 parça balığı üstüne yerleştirdim
Allah'tan fazla balık yerleştirmemişim,lime lime döküldü.Izgaraya dayanmadılar.
4 parça almıştım ortadan ikiye bölmüşlerdi,.
Hemen kalan sağlar bizimdir diyerek ocağa balık tavasını yerleştirdim.
Bildiğinden şaşma nasihatına uyarak klasik usulde pişirdim.
Kızkardeşim,undan önce yumurtaya bulanınca çok lezzetli olduğunu söyledi.
Bir daha alırmıyım, bilmiyorum.Bizimkilere tadı yavan geldi.
Mezgitin tadı tavuk etine benzediği için tavuk balığı da deniliyormuş.
"Afiyetle Kalın"
MEZGİT FİLETO;
Malzemesi;
4 Parça Mezgit fileto,
1 su bardağı mısır unu,
Kızartmak için sıvı yağ,tuz.
Yapılışı;
Mezgitleri yıkayıp,suyunu süzdürün.
Balık tavanıza yeterince yağ koyup,kızdırın.
Mezgitleri mısır ununa bulayıp,kızgın yağda yakmadan kızartın.
Yanında bol yeşillik ve kırmızı balık soğanı ile servis yapın.
"Afiyet Olsun"
Blogcu'da ki yorumlar;
• 12 Yorum
Oldu Olacak!
19 Eylül 2006 Salı
MANTAR ÇORBASI
Farkında mısınız? Sayfamda hiç çorba tarifi yok!
Muhterem'le Afiyetlenin açılışı yaz aylarına gelince,içimden yaz sıcağında hiç çorba pişirmek gelmedi.
Şimdi soğuk havalar başladı,bol bol çorba pişirip tariflerini yayınlayacağız inşaallah.
İlk çorba tarifimde,mantar çorbası!
Bu tarif bir kaç yıl önce Lezzet dergisinde çıkmıştı,evde her zaman bulunan malzemelerden oluşuyor.
Ara sıra bu tarifi pişiriyorken içine,didilmiş tavuk göğsü ve tuzot atıyorum,çok lezzetli ve değişik bir çorba oluyor.
Mantarlarınız ne kadar taze ve beyazsa,çorbanız o kadar beyaz oluyor.
Kararmalarını önlemek için limonlu suda bekletebilirsiniz.
"Afiyetle Kalın"
MANTAR ÇORBASI;
Malzemeler;
Yarım kilo mantar,
1 adet soğan,
2 kaşık un,
2 su bardağı süt,
3-4 dal maydonoz,sıvı yağ,tuz.
Yapılışı;
Mantarları temizleyip,ince ince doğrayın.İsterseniz saplarını hiç karıştırmayın.
Derin tencerede mantarları kavurmaya başlayın.İlk kavurmada kara bir su bırakıyor,ben o kara suyu döküp,
mantara sıvı yağı öyle ekliyorum.
Mantarları sıvı yağda,küçücük doğradığınız soğanlarla biraz daha kavurun.
Mantarlara 3 su bardağı su ilave edip,biraz kaynatın.
2 kaşık unla,2 su bardağı sütü iyice çırpın.
Karıştıra karıştıra mantarlara ilave edin,birazda bu karışımla kaynayan çorbanızın tuzunu atın.
Ocağı kapatmadan önce ince kıydığınız maydanozları ilave edin.
Maydanozları erken katıp çok pişirirseniz, rengi değişip kararıyor.
"Afiyet Olsun"
Blogcu'da ki yorumlar;
• 4 Yorum
18 Eylül 2006 Pazartesi
Burcukuşu'ndan nefis mamalar 1 yaşında!
Bu serüvene başlayalı tam 1 yıl oldu...
Bu zaman zarfında blogumu ziyaret eden, yorumlarını ileten,bana ilham veren ve bana destek olan herkese teşekkür ederim.Uzun yıllar beraber olmak dileğiyle...
Ahududulu ve Muzlu Sarlot
Geç gelen tatil anıları...
MERCİMEK KÖFTE
MERCİMEK KÖFTE
17 Eylül 2006 Pazar
Hindistancevizli Kurabiye
Taze incir bitmeye yüz tutmuşken
15 Eylül 2006 Cuma
Sakin bir akşam yemeği..
YE#14 Makarna
Hirsizlik ve Utanmazlik
Kremalı, Sebzeli ve Mantarlı Tagliatelle
Lasagne di Magro {Etsiz Lazanya}
YE# 14 PAZILI FIRIN MAKARNA ve BODRUM MAKARNASI
YE#14 MAKARNA TARİFLERİ;
Yaşasın!
Sonunda bende yemek etkinliklerine katılıyorum.
İnşallah yüzüme gözüme bulaştırmam.
Muhteremle Afiyetle olarak ,blog aleminde 3. ayımı doldurdum.
Sütlü tatlılar geçti,salatalar geçti bir fırsatını bulup (birde acemilik) bir türlü katılamadım.
Bu sefer ne olursa olsun şeytanın bacağını kırıp,bu etkinliğe katılacağım dedim.
İnşalllah bundan sonrakilerede bi aksilik olmadan katılabilirim.
Makarna etkinliğine Lezzet dergisinden bir tarifle katılıyorum.
Bir de yıllar önce Sana yağın kuponla verdiği bir kitaptan öğrendiğim Bodrum Makarnası tarifiyle,Peynir gemisinden Elvana konuk oluyorum.(http://www.peynirgemisi.blogspot.com/)
"Afiyetle Kalın"
PAZILI FIRIN MAKARNA;
Malzemeler:
6-7 adet pazı yaprağı
Yarım paket makarna(tercihen kesme yada düdük)
1 çay bardağı çekilmiş ceviz
1 su bardağı kaşar peyniri
40 gr tereyağ ve tuz
Yapılışı:
Pazının sadece yapraklarını tuzlu sıcak suya tek tek batırıp ,çıkarın ve kağıt havlu üzerine alıp suyunu süzdürün.
Makarnayı tuzlu suda haşlayın.(Orjinal tarifte 1 tutam safranla pişiriliyor)
Pişirip süzdüğünüz makarnaya kaşar peynir,ceviz ve tereyağının birazını ekleyin.
Bu tarifi fırına dayanıklı tencere şeklindeki bir kapta da yapabilirsiniz.
Küçük sufle kaplarında kişi başı servis olarak da hazırlayabilirsiniz.
Kaplarınızın dibini tereyağı ile yağlayın.
Pazı yapraklarını tencerenizin dibine ve yan taraflarına dizin.
Üzerine hazırladığınız makarnayı yerleştirin.
Artan ve kenarlarından sarkan pazı yapraklarıyla makarnanın ortasını kapatın.
Orta hararetteki fırında 20-25 dk pişirip servis tabağına ters çevirerek servis yapın.
Üzerine kaşar rendeleyebilirsiniz.
"Afiyet Olsun"
BODRUM MAKARNASI;
Bu tarifi belki sık sık yapıyorsunuzdur ama ismi başkadır.
Oldukça kolay bir tarif ,hatta canınız mantı çekiyorsa ve yapacak vaktiniz yoksa bu tarifle nefsinizi kandırabilirsiniz.
Sarımsaklı yoğurt,kıyma ve salça üçlüsü biraz mantı yiyiyormuş hissini veriyor.
Zaten bir diğer adı da yalancı mantı.
"Afiyetle Kalın"
BODRUM MAKARNASI;
Malzemeler:
1 paket makarna
1 kase sarımsaklı yoğurt
200 gram kıyma
1 adet soğan
2 yemek kaşığı biber salçası
Tuz,baharat
Yapılışı:
Makarnayı tuzlu suda haşlayıp soğuk sudan geçirip süzün.
Hazırladığınız makarnayı servis tabağına yerleştirin.
Kıymayı,küçük doğradığınız soğanla birlikte kavurun.
Kıyma kavrulduktan sonra içine 2 yemek kaşığı salçayı ve dilediğiniz baharatı (kimyon,karabiber,nane)ekleyin.
Makarnanın üzerine önce sarımsaklı yoğurdu daha sonra hazırladığınız kıymalı ve salçalı harcı yerleştirin.
"Afiyet Olsun"
Blogcu'da ki yorumlar;
• 8 Yorum
14 Eylül 2006 Perşembe
YE-14: Cikolatali Tagliatelle
TİRİT..
Kış hazırlıklarından olan yufka yapımıyla başlar tiritin hazırlanışı..Konu komşu çağrılır.Ocaklar yakılıp, saçlar kurulur.Kimisi yufkaları açar, kimisi pişirir.Arada boş yufkaların arasına yağ sürülerek sıcak sıcak yenir.Herkes dönüşümlü olarak iş görür.Yorulan kalkar bir diğeri oturur.Namazını kılıp dinlenen yeniden oturur.Yufka yapımı ihtiyaç kadar, akşama değin sürer.Sonra demet demet sıralanıp rutubetsiz bir yerde kış için saklanır.
Her güzel şeyin emek istediği gibi tiritte baya zahmetlidir.Lakin sonrası çok pratiktir.Arzuya göre ister etle, istenirse tavukla yapılabilir.Et kemikli veya kemiksiz olabilir.Tavuk kullanılacaksa tercihen anaç tavukla hazırlanır.Sebebi daha yağlı ve lezzetli ve de bereketli olmasıdır.
Düdüklü tencerede haşlanan et; ister parça parça istenirse didiklenerek ayrı bir yere alınır. Yufkalar tepsiye çok kırıklanmadan parçalanarak yerleştirilir. Sonra etler yerleştirilerek,haşlanan etin suyu kaynak kaynak her yerini ıslatacak şekilde, üzerine kepçeyle dökülür.
En son ise; olmazsa olmaz, karabiber serpilerek servis yapılır.
Afiyet olsun...
13 Eylül 2006 Çarşamba
Sultan Çorbası ve Süslü Patlıcan Salataları
İZİN İSTEMEK BU KADAR ZOR MU?
ARMUT TATLISI
Bu yaz tatil için memlekete gittiğimizde,köyümüzüde ziyaret ettik.
Bazı meyvalar daha olmamıştı.Ağaçta görüpte henüz olmadığı için yiyemediğimiz armut,elma,üzüm,kivi gibi meyvelerin resimlerini çektik ve bırakıp geldik.
Geçen hafta,sağolsun eşimin abisi bize 1 koli içinde armut ve erik göndermiş.
Yazın görüpte imrenerek baktığımız meyvalar,olgunlaşıp olduğunda gelip bizi buldu.
Dedim bu armutları biraz farklı değerlendireyim.
Armut tatlısı yapayım ama bütün olsunlar.
İçine ne koyabilirim,nasıl süslüyebilirim? derken bu tarif ortaya çıktı.
Umarım sizde beğenip denersiniz.
Fazla şeker yok,çokta hafif üstelik.
*Armutların dalında ki halini görmek için tıklayın.
"Afiyetle Kalın"
ARMUT TATLISI;
Malzemeler:
5 adet büyük boy armut
1 paket vanilyalı puding
Yarım çay bardağı çekilmiş ceviz içi
3 adet kuru kayısı
Pudungi pişirmek için;2 su bardağı süt,
Armutları pişirmek için;3 yemek kaşığı toz şeker
Üzeri için;
Süslemek için;Nane yaprakları
Yapılışı:
Armutları alacalı soyun.
Çekirdeklerini kabak oyacağı ile fazla oymadan çıkarın.
Tencereye yerleştirip,üzerlerine 3 yemek kaşığı toz şeker serpin.
1 su bardağı su ekleyip,5 dk kaynatın,fazla kaynamasın armutları çok yumuşatıyor.
Pudingi 2 su bardağı sütle pişirin.
Servis tabağını dibine pudingin yarısını dökün.
Üzerine armutları yerleştirin.
Geri kalan pudingi,küçük doğradığınız kuru kayısıları ve çekilmiş cevizleri karıştırıp.
Krema sıkacağına doldurun.Ucuna duy takmayın.
Krema sıkacağı ile armutları doldurun.
Üzerine meyvalı sosu pişirip dökün.
Nane yaprakları ile süsleyin.
"Afiyet Olsun"
Uzucu Bir Olay...
HIRSIZLIK
12 Eylül 2006 Salı
FASULYE DİBLESİ
Yaz bitmeden yine fasulye tarifi.
Yaz sebzeleriyle olan tarifleri yapalım ki kış sebzelerine geçiş yapalım.
Hayatta en sevdiğim sebze beyaz lahana
Her çeşidi,her tarifi olur harika
Afedersiniz!Ben fasulye tarifi vericem sayfada
Nerden geldi aklıma bu beyaz lahana
(Bu beyaz lahana bana şiir bile yazdırır)
Konuya geri dönelim.
Fasulye diblesini ben çalı fasulyesiyle yapıyorum.
Ama ayşe kadınlada oluyor.Boncukla hiç denemeyin derim.
Bir tarifte,pirinçle fasulyeyi birbirine karıştırmadan pişirin diye yazıyordu.
Görüntüsüde aynı fasulyeli pilav gibiydi.
(Lezzet Pirinçli Yemekler Ansiklopedisi,Sayfa 44)
Benim bildiğim fasulye diblesi pişerken,pirinç üzerine serpilerek beraber pişiriliyor.
Bende kendi bildiğim gibi fasulye diblesinin tarifini veriyorum.
FASULYE DİBLESİ;
Malzemeler:
1 kilo çalı yada ayşe kadın fasulye
1 çay bardağı pirinç
2 adet domates
1 adet soğan
Sıvı yağ-tuz
Yapılışı:
Fasulyenin kenarlarını temizleyip,yıkayın.
Hemen hemen 2 cm lik parçalara bölün.
Verev keserseniz şık oluyor.
Tencereye yağı koyun.
Soğanı ve domatesi kavurun.
Fasulyeleri üzerine atıp birlikte kavurun.
Daha sonra yıkadaığınız temizlediğiniz 1 çay bardağı pirinci ekleyin.
1-1,5 su bardağı su ekleyin.
Tuzunu ekleyip, ağır ateşte pişirin.
"Afiyet Olsun"
Blogcu'da ki yorumlar;
MİLFÖY PASTA(MUZLU)
MİLFÖY PASTA(MUZLU)
MOZAİK PASTA
MOZAİK PASTA
SU MUHALLEBİSİ MEYVE SOSLU
SU MUHALLEBİSİ MEYVE SOSLU
Konumuz Findik
11 Eylül 2006 Pazartesi
Pasta Patlıcan
10 Eylül 2006 Pazar
Tavuklu Mantarlı Salata
SOĞANLI YUMURTA
Bu tarifi rahmetli kayınvalidemden öğrenmiştim.
En sevdiği yemeklerden biriydi soğanlı yumurta.
İnsan aman altı üstü soğanlı yumurta diyor ama Usaş'ın özelleştirilmesinin 10. yılında
Osmanlı'nın 700.yılı anısına Gategourmet tarafından 1999 yılında Sn. Nevin Halıcı'nın hazırladığı "Siniden Tepsiye" isimli kitapta bu tarifin padişahlara sunulduğundan,hatta en iyi soğanlı yumurtayı pişiren Enderun Efendisi'ni padişahın kendisine Kilercibaşı seçtiğinden bahsediyor.
Yani padişahlara layık bir yemek.
Yumurtasını isterseniz çırpın,isterseniz bütün pişirin.
"Afiyetle Kalın."
SOĞANLI YUMURTA;
Malzemesi :
3 büyük boy beyaz soğan
3 yemek kaşığı sıvı yağ
1 çay kaşığı toz şeker
Yarım çay bardağı su
2 yumurta
Tuz,isteğe bağlı kırmızı yada karabiber.
Yapılışı :
Soğanları piyazlık doğrayın.
Teflon tavaya sıvı yağı dökün,soğanları kavurmaya başlayın.
Soğanlar biraz kavrulunca yarım çay bardağı su,1 çay kaşığı toz şeker atıp ağır ağır pişirin.
Soğanlar pişince tuzunu atın ve yumurtaları kırın.
Eğer karıştırmadan pişirecekseniz yumurtaların sarısının üzerine bir yemek kaşığı su dökün.
Kapak kapatarak pişirin,yumurtanın üzeri su ve kapak sayesinde bembeyaz olacaktır.
Yumurtaları karıştıracaksanız,yumurtayı başka bir kapta çırparak soğanlara ekleyin.
Yumurtalar pişince,soğanlı yumurtanız hazır.
"Afiyet Olsun."
9 Eylül 2006 Cumartesi
Cikolatali Puding
Yaşasın Sonbahar!...
8 Eylül 2006 Cuma
Tursumu Nasıl Kurdum?
Mehtaba Çıkmak
7 Eylül 2006 Perşembe
BEYAZ ÇİKOLATA SOSLU KAKAOLU KEK
Dr.Oetker' in soslarını kullanıyor musunuz?
Ben meyvalı ve çikolatalı olanları hiç evden eksik etmiyordum.
Şimdi beyaz çikolata soslusu çıktı.
Tek kelimeyle harika,kekin üzerine döktüğünüz zaman tadı yaş pasta gibi oluyor.
Tabii benim kekimin üzerine biraz fazla kakao kaçtığı için bir tarafı yanık gibi duruyor.
Kekin üzeri yanık değil, sadece fazla kakao dökülmesinden böyle görünüyor.
"Afiyetle Kalın"
BEYAZ ÇİKOLATA SOSLU KAKAOLU KEK;
Malzemesi;
1 su bardağı sıvı yağ
1 su bardağı süt
4 adet yumurta
1,5 su bardağı toz şeker
1 paket kabartma tozu
3,5 su bardağı un
2 çorba kaşığı kakao
Sos İçin;
1,5 su bardağı süt,
1 paket Dr. Oetker beyaz çikolata sosu
Yapılışı:
Yumurtaları ve şekeri krema kıvamı alana dek çırpın.
İçine kabartma tozu ilave edilmiş unu katıp karıştırın.
İçine sıvı yağı ve sütü katın.
Kakaoyu ekleyip iyice karıştırın.
Kek kalıbını margarinle yağlayıp unlayın.
Fazla ununu silkeleyin.
Hazırladığımız kek hamurunu kek kalıbının içine dökün.
Önceden ısıttığınız orta hararetteki fırında ağır ağır pişirin.
Kekler ağır ağır pişmeyi çok seviyor.
En az yarım saat veya 45 dk kendi halinde ağır ağır pişsin.
Kekiniz piştikten,soğuduktan sonra kalıptan çıkarın servis tabağına alın.
Beyaz çikolata sosunu üzerindeki tarife göre pişirin.
Karıştıra karıştıra soğutun kekin üzerine yayın.
Üzerine toz kakao serpin.
Aman dikkat edin benim gibi kakaoyu çok kaçırmayın.
"Afiyet Olsun"
Blogcu'da ki yorumlar;
• 8 Yorum
6 Eylül 2006 Çarşamba
Pişirgi..
Tarhana kaynattığımız gün mutlaka yemek için pişirgisinden ayırırız.Haşlanmış kuru fasulye yada nohut katınca daha bi lezzetli olur.Hatta annem; kışın yemek için, özel kazanda pişirgi kaynatıp konserve yapar.(kazan pişirgisi daha bi lezzetli olur,mis gibi kokar)
Fakat; kazanda kaynatmak yorucu ve zor olduğundan çoğuları tarhanalarını dahi, düdüklü tencerede kaynatıyor.Zamanı ve müsait yeri olmayanlar için iyi tabii..
Biz genelde tarhanamızı acılı yaparız.(çocuklar küçükken acıyı biraz hafifletiyoruz) Pişirgide daha una girmemiş hali olduğundan tabir yerinde ise zehir gibi olur.Ama lezzetinden onu kim umursasın:))
Ekmeği bandıra bandıra, acıdan nefesimizi içimize çeke çeke yeriz.
Allah hayatta herkese ağız tadı ve sağlık versin...
Sevgiler...
PALAMUT TAVA
2006-2007 Balık sezonu açıldı.
Vatana ve millete hayırlı olsun!
Belki fırında çipura tarifinden hatırlarsınız,ben balık yiyemiyorum.
Sevmiyorum demek istemiyorum ama yiyemiyorum.
Balık deyince 1 km öteye kaçıyorum.
Eşimde benim aksime balığı çok sever.
Hafta başında balık sezonunun açıldığını haberlerden seyrediyorken,bana bakıp muzip muzip gülüyordu.
Bende hiç yapmadığım halde dün balıkçıya gidip onun için palamut aldım.
Yeterki balık yemem için beni zorlamasın.
Eminim ailece tam bir balık düşkünü olan ablamın evinde bayram havası vardır.
"Afiyetle Kalın"
PALAMUT TAVA;
Malzemeler:
2 adet palamut
1 su bardağı mısır unu
1 su bardağı sıvı yağ
Tuz
Yapılışı:
Palamutları balıkçıda dilim olarak kestirin.
Bol suda yıkayıp temizledikten sonra süzgece alıp suyunu süzdürün.
Tavayı ocağa yerleştirip,içine sıvı yağ koyun.
Kızgın yağda tuzlanıp,mısır ununa bulanmış palamut dilimlerini kızartın.
Bol soğanlı ve limonlu kıvırcık salata ile birlikte servis yapın.
"Afiyet Olsun"
Blogcu'da ki yorumlar;
• 7 Yorum
Temmuz'un Mutfak Denemeleri
FINDIK TANELİ TOPLAR
FINDIK TANELİ TOPLAR
5 Eylül 2006 Salı
FASULYE DİZMESİ
Taze fasulye yaz aylarında bol tüketilen ama fazla pişirme seçeneği olmayan bir sebze.
Bu tarifi Lezzet dergisinin bir sayısında görmüştüm.
Her çeşit fasulyeyle yapılabiliyor ama en güzel çalı fasulyesiyle oluyor.
Bir de taze fasulyeyi kırmadan haşlayıp salata tabağına yerleştirip üzerine kızdırılmış tereyağ dökerek yapılan bir salatası var oda lezzetli oluyor.
"Afiyetle Kalın"
FASULYE DİZMESİ;
Malzemeler:
1 kilo çalı fasulye
3 adet orta boy soğan
3 adet orta boy domates
Tuz ve yarım çay bardağı zeytinyağ
Yapılışı:
Taze fasulyeleri temizleyin.
Dilediğiniz boyda fazla ufaltmadan kırın.
Soğan ve domatesleri halka halka doğrayın.
Sırasıyla önce taze fasulyenin yarısını karnıyarık tenceresine dizin.
Üzerine halka halka doğradığınız soğan ve domatesten dizin.
Kalan fasulyeyi soğan ve domatesi tekrar dizin.
Tuzunu ayarlayın 1-1.5 su bardağı su koyun.
Zeytinyağını üzerine gezdirin.
Kısık ateşte sanki yaprak dolması pişiriyormuş gibi ağır ağır pişirin.
Hafif ılınınca servis yapın.
"Afiyet Olsun"
Blogcu'da ki yorumlar;
• 3 Yorum
Findikli Tavuk
...
Şehitlerime...
Uzak baharların, çiçeği sensiz açar,
Hasret yüreğimde, alev alev hep yanar,
Ellerim koynumda, yüreğim sana ağlar,
Genç fidanlarımı, toprak koynunda saklar.
Laleler büyüdü, kabrinde açtı güller,
Sen gittikten sonra, hiç gülmedi gönüller,
Ağlıyorum her gün, pınar misali gözler,
Nur içinde yatın, ak kefenli şehitler.
Zerrin Özgür
4 Eylül 2006 Pazartesi
Yaz Tatilimiz ve Bir Tesekkur Borcu
FINDIKLI KURABİYE
FINDIKLI KURABİYE
3 Eylül 2006 Pazar
Dun aksam yemekte ne vardi?
ETLİ PATATESLİ BÖREK
Yufka her ev hanımının sıkışık anında kurtarıcısı olabiliyor.
Ulaşılmasıda kolay ,nerdeyse mahalledeki bakkalınızda bile bulabilirsiniz.
Fakat sürekli aynı model böreklerden yapmak sıkıcı olabiliyor.
Bu böreği annem yapıyor.Model olarak pastanelerdeki böreklere benziyor.
Bu böreği yapacağım zaman evdekilere "annem usulü börek yapıcam" desem hemen anlıyorlar.
İçine ne koyacağınız tamamen size kalmış
"Afiyetle Kalın"
ETLİ PATATESLİ BÖREK;
Malzemesi:
1 kilo yufka
1 çay bardağı sıvıyağ
1 yumurta
1 çay bardağı yoğurt
içi için:
3 adet haşlanmış,püre yapılmış patates
200 gram kuşbaşı et
Tuz,kırmızı pul biber,kekik
Yapılışı:
Patatesleri haşlayıp püre yapın.
Kuş başı etleri zar büyüklüğünde doğrayın.
Tencereye etleri koyup kavurun.
İsterseniz orta boy soğanları küçük doğrayıp ete katabilirsiniz.
Etler piştikten sonra patateslerle birlikte karıştırın.
Tuzunu ve ağız tadınıza uygun baharatları ekleyin.
Yufkayı ortadan ikiye bölün,yarısının üzerine yağ,yoğurt ve yumurtadan oluşan karışımı sürün.
Patatesli içten her tarafına eşit miktarda yerleştirin.
Yufkayı rulo yapıp iki ucunu tam ortasında birleştirin.
Tekraqr açıkta kalan uçlarını bir araya getirin.
Sıvı yağla yağladığınız fırın tepsisine dizin.
Üzerine içi için hazırladığımız karışımdan sürüp kızgın fırında pişirin.
"Afiyet Olsun"
• 2 Yorum
2 Eylül 2006 Cumartesi
İncir Reçeli
Vişne Reçeli, Şeftali Reçeli, Çilek Reçeli
DEVE & EŞEK
Zeytinyağlı Domatesli Patlıcan
1 Eylül 2006 Cuma
Finduk Zamani: Guz Peykeki
DAMLA ÇİKOLATALI TOP KEK
Bu tarifi bir gazetenin haftasonu yemek kitabı eki olan "şımartan tatlar" kitabından aldım.
Bu resim benim çektiğim ilk yemek resmi.
Bu işe girişeyim mi? girişmiyeyim mi? diye düşünürken yemek resimleri çekmeye devam ediyordum.
Bu tarifi anneler gününde hazırlamış,anneme giderken yanımda götürmüştüm.
Kekleri pişiriyorken mutlaka kağıt kabları borcamın krem karamel kaplarına yerleştirin çünkü kağıt kalıplar çok güçsüz,hamuru taşıyamıyorlar.
"Afiyetle Kalın"
DAMLA ÇİKOLATALI TOP KEK;
Malzemeler:
3 yumurta
2 su bardağı toz şeker
125 gram margarin
4 çorba kaşığı yoğurt
4 su bardağı un
1 paket vanilya
1 paket kabartma tozu
1 tatlı kaşığı karbonat
1 çay bardağı damla çikolata
1 çay bardağı içi çekilmiş fındık
Keklerin üzerine serpmek için pudra şekeri(isteğe bağlı)
Yapılışı:
Margarini eritip soğutun.Yumurtaları çukur bir kaba alıp toz şekeri ilave ederek mikserle iyice çırpın.
Margarin ve yoğurdu ekleyip tekrar çırpın.
Un,vanilya kabartma tozu ve karbonatı ayrı bir kapta harmanlayıp yumurtalı karışıma azar azar ekleyin.
İyice karşıtırıp pürüzsüz bir hamur hazırlayın.
İçine damla çikolata ve kıyılmış fındık ekleyin.
Küçük metal kaplara yada borcamın krem karamel kaplarına kağıt kalıplar yerleştirin.
Her birine birer tatlı kaşığı kek hamuru boşaltın.
Önceden ısıtılmış fırında pişirin.
Soğuduktan sonra isterseniz pudra şekeri serpin.
"Afiyet Olsun"
Blogcu'da ki yorumlar;
• 4 Yorum